bankarski kongres u frankfurtu

Lagard najavila još jedno povećanje kamatnih stopa ECB-a

BankeEU

19.11.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Lagard najavila još jedno povećanje kamatnih stopa ECB-a Lagard najavila još jedno povećanje kamatnih stopa ECB-a
Evropska centralna banka (ECB) odlučna je da nastavi borbu protiv visoke inflacije, saopštila je njena predsednica Kristin Lagard (Christine Lagarde) na bankarskom kongresu u... Lagard najavila još jedno povećanje kamatnih stopa ECB-a

Evropska centralna banka (ECB) odlučna je da nastavi borbu protiv visoke inflacije, saopštila je njena predsednica Kristin Lagard (Christine Lagarde) na bankarskom kongresu u Frankfurtu.

Ona je ponovila najavu dodatnog povećanja kamata i korišćenja drugih alata, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

„Očekujemo dalje povećanje kamatnih stopa. Na kraju ćemo ih podići na nivo koji će s vremenom vratiti inflaciju na nivo srednjoročnog cilja“, rekla je Lagard u Frankfurtu.

Očekuje se da će ECB povećati kamatne stope 15. decembra.

Srednjoročni cilj ECB-a je dva odsto, pri čemu centralna banka evrozone dopušta privremena odstupanja u jednom ili drugom smeru. U oktobru je godišnja inflacija u zemljama evrozone dostigla 10,6 odsto, čime se zadržala na najvišem nivou od 1997. godine.

Povećava se i strah da će visoki rast cena, usporavanje globalnog napretka, energetska kriza i druge posledice ruskog napada na Ukrajinu dovesti evrozonu barem u kratku recesiju ili period stagflacije. Lagarde je upozorila da je povećan rizik od recesije.

ECB je zbog toga suočen s pitanjem može li usporiti dinamiku zaoštravanja monetarne politike. Krajem oktobra Upravni savet ECB-a je treći put zaredom znatno podigao glavne kamatne stope. Od jula su tako porasle dva procentna boda, pa je srednja kamatna stopa u evrozoni sada dva odsto.

Evropska centralna banka
The European Central Bank is seen in Frankfurt, Germany, Thursday, Sept. 10, 2020. The governing council of the ECB will meet on Thursday. (AP Photo/Michael Probst)

Time je banka već dostigla neutralni nivo, kada monetarna politika ne podstiče, niti koči ekonomski rast, a dalja povećanja predviđaju u Frankfurtu za iduće mesece.

Na taj način bi monetarna politika počela kočiti ekonomsku aktivnost pooštravanjem uslova kreditiranja. Pre povećanja kamatnih stopa u oktobru, analitičari su predviđali rast od još 1,75 procentnih bodova do kraja prvog kvartala.

U međuvremenu je na istom događaju u Frankfurtu predsednik nemačke centralne banke Bundesbank Joakim Nagel (Joachim Nagel) upozorio da ECB ne bi trebalo da popusti uprkos opasnosti od recesije.

Lagard je naglasila da će kamatne stope ostati glavni alat za prilagođavanje monetarne politike.

„Takođe moramo normalizovati naše druge alate i time dodatno ojačati našu kamatnu politiku“, objasnila Lagard.

Na sastanku u decembru Savet ECB-a će, primera radi, raspravljati o tome kako „značajno i predvidljivo“ smanjiti ukupni bilans ECB-a.

To je uveliko naduvano putem otkupa hartija od vrednosti u sklopu redovnih programa otkupa tokom krize evra i kasnije posebnim pandemijskim programom tokom korona krize. Krajem oktobra u redovnom APP programu bilo je gotovo 3,256 milijardi evra obveznica, a u pandemskom programu oko 2,585 milijardi evra.

Prema predviđanjima, ECB bi prvo trebalo da prestane reinvestirati prihode od obveznica koje dospevaju u sklopu redovnog programa, a kasnije i u sklopu pandemijskog. Očekuje se da će se to dogoditi nakon prestanka povećanja kamata.

 • LJUBIŠA

  20.11.2022 #1 Author

  Sve u svemu, haos u najavi…

  Odgovori

 • ZVE84

  20.11.2022 #2 Author

  Banka ne prestaje da rektira građane

  Odgovori

 • MARA

  20.11.2022 #3 Author

  Ne daj Boze da se nešto umanji u korist građana..

  Odgovori

 • kaćica

  20.11.2022 #4 Author

  Bas je previse da kamate stalno rastu

  Odgovori

 • Milovan94

  20.11.2022 #5 Author

  Ovo stvarno nema smisla.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  20.11.2022 #6 Author

  Sve ide tokom kojim smo i ocekivali….cini mi se

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  20.11.2022 #7 Author

  Jako me zanima kako će svet izgledati kada budu prestali da se igraju brojevima i zapetama i to će vrlo brzo da dođe.

  Odgovori

  • Bella

   20.11.2022 #8 Author

   Ja mislim da su se tek zaigrali sa brojevima

   Odgovori

 • VERA

  20.11.2022 #9 Author

  Monetarna politika je počela da koč ekonomsku aktivnost pooštravanjem uslova kreditiranja.

  Odgovori

 • Milisavka

  20.11.2022 #10 Author

  Znaci loše nam se piše

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.11.2022 #11 Author

  Po ovome se vidi koliko je losa situacija,i da nas ceka jako teska i sledeca godina…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...