Odluke Evropske centralne banke biće u skladu sa ekonomskim podacima

Lagard: Troškovi zaduživanja će rasti i u narednim mesecima

BankeEUVesti

21.9.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lagard: Troškovi zaduživanja će rasti i u narednim mesecima Lagard: Troškovi zaduživanja će rasti i u narednim mesecima
Troškovi zaduživanja će nastaviti da rastu u narednim mesecima i pored toga što su zvaničnici preduzeli niz koraka koji predstavljaju “najbrže promene kamatnih stopa... Lagard: Troškovi zaduživanja će rasti i u narednim mesecima

Troškovi zaduživanja će nastaviti da rastu u narednim mesecima i pored toga što su zvaničnici preduzeli niz koraka koji predstavljaju “najbrže promene kamatnih stopa u istoriji”, izjavila je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

“Preduzeli smo važne korake na putu ka normalizaciji naše monetarne politike, povećavajući unapred naše kamatne stope”, navela je Lagard u govoru koji je održala u Frankfurtu. Ona je tom prilikom dodala da se očekuje da će ECB na narednih nekoliko sastanaka nastaviti da podiže kamatne stope, piše Bloomberg.

Zvaničnici ECB vode žučne rasprave u vezi sa sledećim koracima, nakon što su se ovog meseca ugledali na Federalne rezerve (Fed) i kamatne stope povećali za tri četvrtine poena. Iako se slažu da je neophodno dalje reagovati kako bi se suzbila rekordna inflacija, javljaju se određena neslaganja kada je u pitanju nivo do kojeg je prikladno primenjivati agresivnu monetarnu politiku, uzimajući u obzir da rast energetskih troškova gura Evropu u recesiju.

Rukovodilac Banke Estonije Madis Muler (Madis Muller) zahtevao je od ECB da reaguje “dovoljno snažno i odlučno”, navodeći da su kamate i dalje daleko ispod nivoa koji bi ugrozio ekonomsko širenje. Potpredsednik ECB Luis de Gindos (Luis de Guindos) izjavio je da usporavanje ekonomskog rasta samo po sebi nije dovoljno da obuzda rast cena.

Lagard je ponovila da će ECB donositi odluke od sastanka do sastanka i da će svaki korak koji preduzme biti zasnovan na ekonomskim podacima.

Naglašavajući da u Evropi rast inflacije nije podstaknut potražnjom, kao što je to slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama, Lagard je izjavila da za sada ne postoji rizik da dođe do povećanja cena zbog rasta plata.

  • GOCA BG

    24.9.2022 #1 Author

    Naravno da ce rasti,sve je gora situacija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...