predsednica ECB istakla da je potrebno da se inflacija vrati na nivo od dva odsto

Lagard: ECB mora da nastavi da podiže kamatne stope i po cenu recesije

EU

2.11.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lagard: ECB mora da nastavi da podiže kamatne stope i po cenu recesije Lagard: ECB mora da nastavi da podiže kamatne stope i po cenu recesije
Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da Evropska centralna banka (ECB) mora da nastavi da podiže kamatne stope kako bi se izborila... Lagard: ECB mora da nastavi da podiže kamatne stope i po cenu recesije

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da Evropska centralna banka (ECB) mora da nastavi da podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom, čak i ako se verovatnoća recesije u evrozoni poveća.

„Naše opredeljenje je stabilnost cena i to moramo da ostvarimo koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju. Odlučni smo da učinimo ono što je neophodno da inflaciju vratimo na ciljani nivo od dva odsto”, izjavila je Lagard u intervjuu za letonski dnevnik Delfi, ponavljajući u velikoj meri poruku sa prošlonedeljne sednice o monetarnoj politici, prenosi Politika pozivajući se na Reuters.

ECB je podigla kamatne stope za ukupno 200 baznih poena na prethodne tri sednice, a tržišta predviđaju niz daljih povećanja koja će ključnu kamatnu stopu od 1,5 odsto 2023. godine dovesti blizu nivoa od tri procenta.

„Naše odredište je jasno, još nismo tamo. Biće daljih povećanja kamate u budućnosti”, istakla je Lagard, ne precizirajući na kom nivou bi podizanje stopa moglo da se završi.

Inflacija u evrozoni je porasla na 10,7 odsto u oktobru i očekuje se da će ostati iznad cilja ECB-a od dva procenta do 2024. godine, što povećava rizik od promene ponašanja preduzeća i domaćinstava jer gube poverenje u spremnost ECB da inflaciju vrati pod kontrolu.

„Što duže inflacija ostane na tako visokom nivou, to je veći rizik da se proširi i prodre u sve pore ekonomije”, naglasila je Lagard.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...