OPEC povećao prognozu dugoročne tražnje

Cene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije

SvetVesti

1.11.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije Cene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije
Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima na blizu 95 dolara, zbog razočaravajućih podataka o industrijskoj proizvodnji u Kini i straha da... Cene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima na blizu 95 dolara, zbog razočaravajućih podataka o industrijskoj proizvodnji u Kini i straha da će strože antipandemijske mere omesti oporavak tražnje.

Prema podacima portala Oilprice.com, barel Brenta trenutno se plaća 94,15 dolara, WTI 87,69 dolara dok barel OPEC „korpe“ i dalje košta 94,73 dolara, koliko i u četvrtak prošle nedelje.

Na londonskom tržištu cena barela je u ponedeljak nakon podneva bila 69 centi niža nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle nedelje, i iznosila je 95,08 dolara. U isto vreme, u Njujorku se barelom trgovalo po 84 centa nižoj ceni, od 87,06 dolara, prenela je agencija Mina.

Trgovce je na početku nedelje zabrinuo zvanični podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u oktobru, zbog smanjene globalne potražnje i strogih mera suzbijanja pandemije virusa Covid-19.

Kina je najveći uvoznik nafte u svetu, ali kineski gradovi pojačavaju ograničenja zbog korona virusa, što guši nade da će se potražnja oporaviti.

Po prvi put od 2014. godine kineski uvoz sirove nafte je pao, a od januara do septembra taj pad iznosio je 4,3 odsto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC povećala je, međutim, u ponedeljak srednjeročne i dugoročne prognoze potražnje za naftom i procenila da podmirivanje potražnje zahteva 12,1 biliona dolara ulaganja, uprkos energetskoj tranziciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...