Tržišta energenata i dalje nestabilna

Barel Brent nafte ispod 95 dolara

SvetVesti

31.10.2022 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Barel Brent nafte ispod 95 dolara Barel Brent nafte ispod 95 dolara
Cene nafte na svetskim tržištima zabeležile su rast dve nedelje zaredom. Trgovce, međutim, brine usporavanje rasta kineske ekonomije, uzrokovano daljim sprovođenjem restriktivnih mera protiv... Barel Brent nafte ispod 95 dolara

Cene nafte na svetskim tržištima zabeležile su rast dve nedelje zaredom. Trgovce, međutim, brine usporavanje rasta kineske ekonomije, uzrokovano daljim sprovođenjem restriktivnih mera protiv virusa Covid-19.

Početkom ove nedelje beleži se pad i na londonskom i na američkom tržištu, pa je tako cena Brent nafte trenutno 94,60 dolara, dok barel WTI nafte 86,85 dolara.

Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa cene variraju iz dana u dan.

Podršku cenama pruža nedavna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjenju snabdevanja za dva miliona barela dnevno od novembra i skorašnje stupanje na snagu embarga Evropske unije (EU) na rusku naftu i derivate, piše agencija Mina

Kako procenjuje Stiven Ines (Stephen Innes) iz kompanije SPI Asset Management, smanjenje proizvodnje koje je OPEC najavio od novembra i nove sankcije EU na rusku naftu od 5. decembra trebalo bi da pozitivno utiču na cijene.

Cene barela podstakli su i solidni pokazatelji iz nekih od najvećih svetskih ekonomija, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Nakon dva kvartala pada, bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je u trećem tromesečju 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Nemačka privreda porasla je 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je aktivnost uvećana samo 0,1 odsto. Najveća evropska ekonomija za sada se uspeva da se odupre recesiji, uprkos visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

Veći rast cena nafte sprečila je zabrinutost za kinesku potražnju, nakon što su neki kineski gradovi uveli strože mere za suzbijanje korona virusa, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine istrajala u strogim merama suzbijanja virusa Covid-19, što je zakočilo poslovne i ekonomske aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

“Teško je argumentovano predviđati oporavak nabavke sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvesnost koju stvara njena politika nulte tolerancije prema korona virusu”, rekao je analitičar iz firme PVM Oil Stiven Brenok (Stephen Brennock).

Nakon što su prošle godine cene nafte porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od krize uzrokovane pandemijom, od početka ove beleži se rast oko 20 odsto, što je najviše posledica rata u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...