Investicije u nekadašnji RTB Bor četiri puta veće od planiranih

Zijin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

SrbijaSvet

24.4.2024 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zijin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi Zijin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi
Predsednik borda direktora kompanije Zijin Mininig Čen Djinge izjavio je danas da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta “srpskog projekta” na 450.000 tona... Zijin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Predsednik borda direktora kompanije Zijin Mininig Čen Djinge izjavio je danas da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta “srpskog projekta” na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi.

On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, sa ciljem upoznavanja sa razvojem zelenog rudarstva kompanije, rekao da je investicija te kompanije u nekadašnji RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara i da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine.

„Prošle godine, Zijin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, završavajući prvu fazu izgradnje“, rekao je Čen Djinge, prenosi Beta.

Najavio je da će buduće investicije Zijina biti usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata između 700 i 800 tona.

Kazao je da će ta kompanija uložiti više novca nego što je predviđeno na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u septembru 2023. sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Po njegovim rečima, dalji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku ometa loša infrastruktura, nedovoljna podrška lokalnih vlasti i sporo dobijanje dozvola od Vlade Srbije. „Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana sa ciljem da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike“, kazao je Djinge.

Dodao je da su u njihovim rudnicima u Kini počeli testiranje električnih kamiona, i ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniće i u rudnicima u Boru.

Predsednik korporacije Zijin Mining Group Zou Lajčang, izjavio je tokom razgovora sa novinarima, da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji te kompanije koja ima rudnike u 15 država.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...