Zabrinutost zbog snabdevanja podigla cene, tenzije na relaciji OPEC-SAD

Nafta ponovo poskupela za dolar po barelu

SvetVesti

27.10.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nafta ponovo poskupela za dolar po barelu Nafta ponovo poskupela za dolar po barelu
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog zabrinutosti za snabdevanjem i nešto slabijeg dolara. U trenutku pisanja ovog izveštaja cena... Nafta ponovo poskupela za dolar po barelu

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog zabrinutosti za snabdevanjem i nešto slabijeg dolara.

U trenutku pisanja ovog izveštaja cena barela severnomorske nafte tipa brent iznosila je 95,87 dolara, dok je barel teksaške nafte WTI na nivou 88,07 dolara. U odnosu na prehodni dan to je otprilike za po dolar po barelu viša cena.

Trgovce zabrinjava odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjenju snabdevanja za dva miliona barela dnevno od novembra i skorašnje stupanje na snagu embarga EU na rusku naftu i derivate, prenosi Mina.

Evropski embargo donosi brojne nepoznanice, rekao je izvršni direktor Saudi Aramca, dodavši da ruska nafta ipak pronalazi kupce.

„OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od novembra i nove sankcije EU na rusku naftu od decembra trebalo bi pozitivno da utiču na cene, a negativno na potrošače“, rekao je Reutersu Stiven Ines (Stephen Innes) iz SPI Asset Managementa.

S obzirom na veliku razliku u ceni na američkom i londonskom tržištu u poslednje vrijeme, Ines procenjuje da kupci na američkom tržištu očekuju nove intervencije predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) uoči izbora za Kongres 8. novembra.

Bajden je prošle nedelje najavio da do kraja godine planira na tržište da plasira preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći da obuzda visoke cene benzina. Bajden je poručio i da će se Saudijska Arabija snositi posledice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i podrške odluci o smanjivanju snabdevanja, podseća Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...