Stvarni manjak ponude na tržištu verovatno će biti oko milion barela dnevno

Odluka OPEC+ da smanji isporuke nafte može da bude prekretnica za svetsku ekonomiju

EUSvetVesti

14.10.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odluka OPEC+ da smanji isporuke nafte može da bude prekretnica za svetsku ekonomiju Odluka OPEC+ da smanji isporuke nafte može da bude prekretnica za svetsku ekonomiju
Prošlonedeljna odluka grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju podstakla je povećanje cena i mogla bi da gurne svetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je... Odluka OPEC+ da smanji isporuke nafte može da bude prekretnica za svetsku ekonomiju

Prošlonedeljna odluka grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju podstakla je povećanje cena i mogla bi da gurne svetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

„Snažno pogoršanje ekonomskih prilika i više cene izazvane planom grupe OPEC+ za smanjenje isporuka usporiće svetsku potražnju za naftom. Sa neprestanim inflatornim pritiscima i povećanjem kamatnih stopa koje uzimaju danak, više cene nafte se mogu pokazati kao prekretnica za svetsku ekonomiju koja je već na ivici recesije”, navodi IEA u mesečnom izveštaju o nafti, prenosi Reuters.

Ovim upozorenjem IEA ukazuje na razdor sa Saudijskom Arabijom, najvećim svetskim izvoznikom nafte i de fakto liderom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ocenjuje britanska agencija.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) poručio je da će biti „posledica“ u odnosima sa Saudijskom Arabijom, ne precizirajući kakvih, nakon poteza grupe OPEC+, ali je Rijad odbacio kritike navodeći da taj potez nije politički i da ima za cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje volatilnosti.

Stvarni gubici u snabdevanju na tržištu nafte verovatno će biti oko milion barela dnevno, a ne dva miliona barela, kako je najavio blok OPEC+, koji okuplja članice naftnog kartela i saveznike među kojima je i Rusija, saopštila je IEA.

Ograničeni kapaciteti, koji koče proizvodnju u drugim članicama OPEC-a, znače da će najveći teret smanjenja pumpanja pasti na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, ocenjuje se u izveštaju, ali bi nove sankcije G7 i Evropske unije Rusiji mogle dodatno da zaoštre situaciju s globalnom ponudom.

Evropska unija je ovog meseca podržala plan zemalja G7 za uvođenje gornje granice na izvozne cene ruske nafte, u okviru seta novih globalnih sankcija koje imaju cilj da smanje prihode Moskvi za finansiranje rata u Ukrajini.

  • MAJALG

    16.10.2022 #1 Author

    Vreme ce pokazati da li je ovo bio dobar potez i ko ce najvise da strada zbog ovakve odluke.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.10.2022 #2 Author

    Stradace cela Evropa sto izgleda i jeste cilj…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...