karta za dnevni ulaz u stari grad košta pet evra

Od danas se naplaćuje ulaz u Veneciju

LifestyleSvetZanimljivosti

25.4.2024 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Od danas se naplaćuje ulaz u Veneciju Od danas se naplaćuje ulaz u Veneciju
Gradske vlasti u Veneciji počinju da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posjetu, sa ciljem da ublaže pritisak masovnog turizma.... Od danas se naplaćuje ulaz u Veneciju

Gradske vlasti u Veneciji počinju da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posjetu, sa ciljem da ublaže pritisak masovnog turizma.

Od danas, posetioci će prvi put za ulaznice morati da izdvoje pet evra javlja Mina, pozivajući se na AFP.

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu, sa 3,2 miliona posetilaca koji su prenoćili 2022. godine. Dnevno stiže na desetine hiljada turista, uglavnom sa kruzera.

Cilj naplate karata je da se posetioci ubede da dođu u mirnijim periodima, kako bi se smanjile ogromne gužve.

Nova šema se pažljivo prati, s obzirom na sve veći broj posetilaca turističkih destinacija širom sveta, koje pomažu privredi zemalja, ali potencijalno ugrožavaju ekosisteme i istorijska mesta.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro (Luigi Brugnaro), opisao je novu šemu kao eksperiment koji je izveden prvi put u svetu. „Naš cilj je da Veneciju učinimo pogodnijom za život“, rekao je Brunjaro novinarima ranije ovog meseca.

Ukoliko posetioci ne kupe kartu, rizikuju kaznu od 30 do 500 evra ako bez iste budu uhvaćeni.

Ulaznice će se prodavati samo pri ulasku u stari grad, isključujući višednevne boravke u hotelima, decu do 14 godina i osobe sa invaliditetom.

Grupa aktivista u Veneciji je organizovala protest protiv naplate ulaska u grad, ističući da žele drugačiju viziju grada, koja ne stavlja turizam u prvi plan. Stanovnici Venecije su ogorčeni jer smatraju da naplata ulaska u grad neće rešiti problem masovnog turizma.

UNESCO je Veneciju uvrstio na listu zaštićene kulturne baštine još 1987. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...