nakon otvaranja granica značajan rast interesovanja za daleke destinacije

Kineski turisti ponovo raspoloženi za putovanja po svetu

LifestyleSvetTurizam

24.4.2024 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kineski turisti ponovo raspoloženi za putovanja po svetu Kineski turisti ponovo raspoloženi za putovanja po svetu
Nakon više od godinu dana otkako je Kina ponovo otvorila svoje granice, oko 63 odsto njenih stanovnika kaže da je spremno da se vrati... Kineski turisti ponovo raspoloženi za putovanja po svetu

Nakon više od godinu dana otkako je Kina ponovo otvorila svoje granice, oko 63 odsto njenih stanovnika kaže da je spremno da se vrati putovanjima po svetu, prema istraživanju objavljenom u sredu, u koje je Bloomberg imao uvid.

Samo deset odsto anketiranih je reklo da ne bi putovali van zemlje, i to je značajan pomak u odnosu na pre godinu dana, kada je više od polovine kineskih potrošača reklo da ne planira da ide u inostranstvo, a 31 odsto je reklo da nije čak ni zainteresovano.

Povratak kineskih putnika dugo se čekao u turističkoj industriji, za koju se očekuje da će ove godine nadmašiti nivoe pre pandemije doprinoseći globalnoj ekonomiji 11.100 milijardi dolara. Istraživanje kompanije za marketinška rešenja Dragon Trail International od 6. do 19. marta ispitalo je 1.015 turista iz Kine koji žive u  127 različitih mesta, uključujući gradove prvog, drugog i trećeg reda.

Od početka aprila, prema Dragon Trail-u, rezervacije odlaznih putovanja za kineske jednonedeljne majske praznike zaostajale su za nivoima iz 2019. godine za samo 13 odsto, i uključivale su mesta kao što su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kineska turistička akademija predviđa da će globalni broj kineskih turista dostići 130 miliona u 2024- odnosno 84 odsto nivoa pre nego što je počela pandemija korona virusa. U 2019. godini, oko 155 miliona odlaznih kineskih putnika potrošilo je 253 milijarde dolara u inostranstvu.

Destinacije koje su ili ukinule proces izdavanja viza za kineske građane ili nude elektronske vize po dolasku uključuju Singapur, Maleziju, Tajland i Bliski istok i severnu Afriku.

Istraživanje Dragon Trail-a pokazuje da je od 181 ispitanika koji kažu da su već napravili planove za putovanja u inostranstvo, 94 odsto rezervisalo putovanja na više od jedne destinacije. Oko 16 odsto je reklo da će krenuti u Evropu.

Kupovina je za mnoge na spisku. Skoro jedna četvrtina izjavila je da će imati budžet od 5.000 do 10.000 američkih dolara za kupovinu po putovanju, a 16 odsto kaže da će potrošiti više.  

  • MIKIMILE

    24.4.2024 #1 Author

    Najvise ih ima svuda

    Odgovori

  • Vale

    25.4.2024 #2 Author

    Gde god covek da se nalazi u svetu, neizostavno su tu I Kinezi

    Odgovori

  • DUCA

    28.4.2024 #3 Author

    Najmnogoljudniji zemlja a vole da putuju.

    Odgovori

  • BOBICA

    28.4.2024 #4 Author

    Bilo kuda kinezi nam svuda😂

    Odgovori

  • Lelica

    29.4.2024 #5 Author

    Moze im se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...