Prekomerne isporuke izazivaju nove tenzije u trgovini

Nagli porast izvoza čelika iz Kine

SvetU fokusu

23.4.2024 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nagli porast izvoza čelika iz Kine Nagli porast izvoza čelika iz Kine
Najveći talas izvoza čelika iz Kine od globalnog prekomernog snabdevanja sredinom prošle decenije izaziva tenzije u trgovinskim odnosima širom sveta, dok se metal isporučuje... Nagli porast izvoza čelika iz Kine

Najveći talas izvoza čelika iz Kine od globalnog prekomernog snabdevanja sredinom prošle decenije izaziva tenzije u trgovinskim odnosima širom sveta, dok se metal isporučuje širom sveta.

Najveći svetski proizvođač čelika isporučio je oko 26 miliona tona u prvom kvartalu, što je 28 odsto više nego pre godinu dana, dok je kriza u građevinskom sektoru smanjila domaću potražnju. Istočna Azija i dalje je glavno tržište, dok isporuke u Indiju, Bliski istok i Latinsku Ameriku rastu, prenosi Bloomberg.

Rastući izvoz pogoršava trgovinske tenzije širom sveta. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) zahteva tarife do 25 odsto na određene kineske čelične proizvode. Iako SAD vrlo malo uvozi čelika iz Kine to je deo šire namere Vašingtona da se suprotstavi onome što tvrdi da je prekomerna proizvodnja Kine u industrijama od metala do solarnih panela.

Izvoz kineskog čelika u Brazil je porastao za 29 odsto u prvom kvartalu, a isporuke u Kolumbiju i Čile porasle su za 46 i 32 procenta, prema podacima Kallanish Commodities. Sve tri zemlje su pokrenule ili pripremaju trgovinske mere kako bi se suprotstavile ovom porastu. Čileanski proizvođač čelika Cap SA poništio je odluku o zatvaranju postrojenja nakon što je vlada uvela tarife na neke kineske proizvode.

Kineski izvoz čelika u Egipat porastao je za 95 procenata u prvom kvartalu, dok je izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate skočio za 81 procenat. UAE su sada treća najveća destinacija za kineski čelik posle Vijetnama i Južne Koreje.

Kina proizvodi oko milijardu tona čelika godišnje od 2019. godine, ali brz pad građevinske aktivnosti u Kini tokom protekle godine ostavio je fabrike u poteškoćama. Mnoge su prešle sa proizvodnje građevinskih proizvoda poput armaturnih šipki na valjane trake koje lakše nalaze kupce u drugim industrijama, kao i u inostranstvu.

 • LENA

  23.4.2024 #1 Author

  Nagli porast izvoza čelika iz Kine izaziva trgovinske tenzije širom sveta, posebno s obzirom na optužbe za prekomernu proizvodnju i nelojalnu konkurenciju.

  Odgovori

 • Stasa

  28.4.2024 #2 Author

  Zanimljivo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...