Trgovci zabrinuti za snabdevanje

Barel Brent nafte oko 95 dolara

SvetVesti

3.11.2022 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Barel Brent nafte oko 95 dolara Barel Brent nafte oko 95 dolara
Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara budući da se zbog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo javila... Barel Brent nafte oko 95 dolara

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara budući da se zbog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo javila zabrinutost za snabdevanje na početku grejane sezone.

Na jutarnjem trgovanju cene ponovo osciliraju, pa barel referentne Brent nafte trenutno košta 94,96 dolara. Barelom teksaške WTI nafte trguje se po ceni od 88,66 dolara.

Na popodnevnom trgovanju pažnja ulagača bila je usmerena na podatak o prošlonedeljnom padu zaliha u SAD za 3,1 milion barela, koji je objavljen u izveštaju Ministarstva energetike. Pale su i zalihe benzina, dok su zalihe lož-ulja tek neznatno porasle, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Analitičare brine nizak nivo zaliha derivata uoči završetka programa prodaje nafte iz strateških rezervi koji će tržište lišiti važnog izvora snabdevanja.

Proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi put od juna, a kartel već koristi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao.

Trgovci se pribojavaju i poremećaja u snabdevanju nakon što početkom decembra na snagu stupi embargo Evropske unije na rusku naftu. U februaru EU će uvesti embargo i na uvoz ruskih derivata.

Zabrinutost za snabdevanje potisnula je tako u drugi plan strahovanja da će američka centralna banka očekivanim ponovnim podizanjem kamatnih stopa za tri četvrtine procentnog boda zaustaviti ekonomski rast i potražnju za naftom.

U drugi je plan pala i kineska politika nulte tolerancije prema korona virusu i ponovna objava lokdauna u pojedinim gradovima, koja usporava rast i smanjuje potražnju za naftom.

Prema neprovereno objavi na društvenim medijima, Peking će razmotriti mogućnosti ublažavanja propisa o korona virusu od marta, što bi moglo podstaći potražnju u drugom potrošaču nafte u svetu.

Odvojeni izveštaj OPEC-a pokazao je da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupeo 1,26 dolara, na 94,43 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...