Rekordni izvoz iz SAD podstakao rast cena "crnog zlata"

Barel Brent nafte oko 96 dolara

SvetVesti

28.10.2022 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Barel Brent nafte oko 96 dolara Barel Brent nafte oko 96 dolara
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 97 dolara, podstaknute optimizmom zbog rekordnog američkog izvoza i znacima popuštanja straha od recesije.... Barel Brent nafte oko 96 dolara

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 97 dolara, podstaknute optimizmom zbog rekordnog američkog izvoza i znacima popuštanja straha od recesije.

Ipak, na jutarnjem trgovanju beleži se blagi pad. Tako cena Brent nafte trenutno iznosi 96,02 dolara, dok je vrednost barela WTI nafte 87,95 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Rast cene ovog energenta na tržištu podstakao podatak o rekordnom izvozu nafte iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji je dostigao 5,1 milion barela dnevno. Ulagači su to protumačili kao znak solidne potražnje, zanemarivši podatak o rastu zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u toku prošle nedelje, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Vrednost dolara je oslabila, odražavajući procene da bi američka centralna banka mogla ublažiti politiku agresivnog podizanja kamatnih stopa. Slabija američka valuta pojeftinjuje naftu za kupce s ostalim valutama, podupirući potražnju.

Izrazitiji rast cena sprečila je zabrinutost za potražnju u Kini. Ulagači su početkom nedelje prodavali kineske akcije, zabrinuti zbog slabijeg rasta privrede koju koče politika nulte tolerancije prema korona virusu i kriza na tržištu nekretnina.

Podaci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokazuju da je barel korpe nafte njenih članica u sredu poskupeo 76 centi, na 93,32 dolara.

  • MAJALG

    29.10.2022 #1 Author

    Nestabilna cena ali je mnogo konstantnija u odnosu na pre par meseci.

    Odgovori

  • VANJA

    30.10.2022 #2 Author

    Vidi se blagi napredak!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...