Naznake ekonomskog oporavka mogle bi pogurati cene naviše

Barel Brent nafte 81,25 dolara

SvetVesti

9.1.2023 12:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Barel Brent nafte 81,25 dolara Barel Brent nafte 81,25 dolara
Cene nafte su na svetskim tržištima u prvoj sedmici ove godine oštro pale, jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svetskih... Barel Brent nafte 81,25 dolara

Cene nafte su na svetskim tržištima u prvoj sedmici ove godine oštro pale, jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija oslabiti potražnja za tim energentom.

Cena barela je na jutarnjem trgovanju ipak porasla. Na londonskom tržištu cena je na 76,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel 81,25 dolara, navodi se u sajtu OilPrice.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle oko 13 odsto, prošle su cene nafte izgubile dobar deo tih dobitaka, prenosi Mina.

To je posledica zabrinutosti za potražnju, prvenstveno iz Kine, najvećeg svetskog uvoznika “crnog zlata”.

Nakon što su tri godine vodile politiku nulte tolerancije na korona virus, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mere u nadi da će ubrzati rast druge po veličini svetske privrede.

Međutim, naredni meseci biće vrlo neizvesni, jer se nakon ukidanja mera korona virus ubrzano širi, pa iz mnogih bolnica stižu vesti o velikom broju zaraženih i umrlih.

Sve bi to moglo da oslabi potražnju, na šta ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristaline Georgijeve (Georgieva), da će ova godina biti teža od prošle zbog istovremenog usporavanja ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Evropi, te da bi zemlje, koje čine otprilike trećinu svetske privrede, mogle uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta ekonomija očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Izgledi za svetsku privredu igraće u novoj godini puno važniju ulogu u kretanjima cena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, napisali su u izveštaju analitičari nemačkog Commerzbank-a.

„Naznake oporavka aktivnosti u ključnim ekonomskim područjima, ponovo će podići cene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromesečja“, procenjuju u nemačkoj banci.

Prema procenama 30 analitičara koje je anketirao Reuters, ove godine će cena barela u Londonu iznositi u proseku oko 89,4 dolara. Na američkom tržištu bi, prema procenama, cena u proseku mogla da iznosi oko 84,85 dolara.

Prošle godine cene nafte na tržištu u Londonu su porasle oko deset odsto, što je najviše posledica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu ranije, zahvaljujući oporavku svetske ekonomije od korona krize, skočile više od 50 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...