Pad cena zaustavljen slabljenjem američke valute

Vrednost Brent nafte raste prema 84 dolara

Svet

30.12.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost Brent nafte raste prema 84 dolara Vrednost Brent nafte raste prema 84 dolara
Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, pod pritiskom strahovanja da bi ponovno širenje korona virusa u Kini moglo... Vrednost Brent nafte raste prema 84 dolara

Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, pod pritiskom strahovanja da bi ponovno širenje korona virusa u Kini moglo ugroziti oporavak potražnje.

Danas se na londonskom i američkom tržištu beleži rast, pa je cena Brent nafte 83,85 dolara, dok se barelom WTI nafte trguje po ceni od 78,78 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Trgovci već dugo priželjkuju ublažavanje kineske politike nulte stope tolerancije prema korona virusu.

Peking je nedavno popustio pod pritiskom građana i kompanija koji su još od početka pandemije, 2020. godine, primorani da poštuju stroga ograničenja kretanja, karantin i testiranja. Ublažavanje mera je rezultiralo novim talasom pandemije.

“Zbog nejasne situacije u vezi sa korona virusom u Kini, nekoliko zemalja usvojilo je nove propise o putovanjima, što bi moglo donekle da priguši dosadašnji optimizam”, rekao je Đun Rong Jip (Jun Rong Yeap) iz kompanije IG.

Rast cena sprečila su i očekivanja da će američke Federalne rezerve (Fed) ponovo podići kamatne stope kako bi obuzdale rast cena, kao i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj nedelji za 1,3 miliona barela, navode izvori sa uvidom u izveštaj Američkog instituta za naftu (API).

Značajniji pad cena zaustavili su slabiji dolar, pojačana kupovna moć kupaca sa ostalim valutama i najavljena ruska zabrana prodaje nafte zemljama koje su spremne da ograniče njenu cenu na 60 dolara.

Zabrana će stupiti na snagu 1. februara i biće na snazi pet meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...