Optimizam trgovaca poljuljan novim talasom korona virusa u Kini

Cena nafte na londonskom tržištu oko 81,5 dolara

Svet

29.12.2022 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte na londonskom tržištu oko 81,5 dolara Cena nafte na londonskom tržištu oko 81,5 dolara
Cene nafte pale su u sredu ispod 83 dolara budući da je novi talas zaraze korona virusom u Kini, koja je najveći svetski uvoznik... Cena nafte na londonskom tržištu oko 81,5 dolara

Cene nafte pale su u sredu ispod 83 dolara budući da je novi talas zaraze korona virusom u Kini, koja je najveći svetski uvoznik ovog energenta, poljuljao optimizam trgovaca koje je ohrabrilo ublažavanje strogih pandemijskih mera u drugoj ekonomiji sveta.

Trend pada se nastavlja i danas, pa je trenutno cena Brent nafte 81,47 dolara. Teksaškom WTI naftom se trguje po ceni od 76,95 dolar, navodi se na sajtu OilPrice.

Trgovci pomno prate vesti iz Kine u vezi sa novim talasom zaraze korona virusom, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Kineske vlasti su najavile da će 8. januara ukinuti obavezni karantin za strance, signalizirajući pomak prema ublažavanju restriktivnih mera na granicama. Uprava za civilno vazduhoplovstvo rekla je da će do leta sledeće godine u potpunosti obnoviti pretpandemijske procedure letenja.

Trgovce brine veliki broj zaraženih u bolnicama nakon što je Peking odlučio da virusu dodeli endemski status.

“Potražnja u Kini teško će se oporaviti u dogledno vreme, uprkos ublažavanju korona ograničenja, budući da su aktivnosti građana na otvorenom naglo smanjene zbog velikog broja zaraženih“, rekao je Leon Li iz kompanije CMC Markets.

Na cene nafte su uticale i pripreme rafinerija u Sjedinjenim Američkim Državama za normalizaciju prerade u desetak postrojenja koja su bila zatvorena zbog zimskih oluja. Polarni talas prekinuo je proizvodnju nafte i gasa u Severnoj Dakoti i Teksasu.

Značajniji pad cena zaustavljen je vešću da će Rusija od 1. februara zabraniti prodaju nafte zemljama koje su se pridružile inicijativi G7 i ograničile cenu njenih barela na 60 dolara kako bi joj ograničile prihod za finansiranje rata u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.