Američka kompanija štiti zarađene milijarde dolara

Exxon tužio EU zbog novog poreza

EUSvet

29.12.2022 09:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Exxon tužio EU zbog novog poreza Exxon tužio EU zbog novog poreza
Američka kompanija ExxonMobil tuži Evropsku uniju u nastojanju da je primora da ukine novi porez na neočekivane prihode od nafte, tvrdeći da je Brisel... Exxon tužio EU zbog novog poreza

Američka kompanija ExxonMobil tuži Evropsku uniju u nastojanju da je primora da ukine novi porez na neočekivane prihode od nafte, tvrdeći da je Brisel prekoračio svoja zakonska ovlašćenja uvođenjem ovog nameta.

Tužba je do sada najznačajniji odgovor na porez za naftnu industriju, koja je na meti zapadnih vlada usled skoka cena energije. Tužba ugrožava održivost novog poreza za koji je Evropska komisija procenila da će prikupiti 25 milijardi evra „kako bi se smanjili računi za energiju“, prenosi Financial Times.

Exxon je naveo da su tužbu u sredu podnele njegove nemačke i holandske podružnice u Evropskom opštem sudu u gradu Luksemburg.

Kompanija osporava ovlašćenja Saveta EU da nametne novi porez, jer ta moć pripada suverenim zemljama, kao i upotrebu hitnih ovlašćenja Saveta kako bi obezbedio saglasnost država članica za tu meru.

Američka kompanija navela je da razume da visoki troškovi energije pritiskaju porodice i preduzeća, ali tvrdi da je porez „kontraproduktivan“ i da bi „potkopao poverenje investitora i obeshrabrio investitore“. Naftna kompanija ostvarila je rekordan globalni profit od oko 20 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Exxon je potrošio tri milijarde dolara na evropske projekte u poslednjih 10 godina, povećavajući proizvodnju u trenutku kada se Evropa bori da smanji uvoz energije iz Rusije, istakla je američka kompanija.

Exxon dodaje da će buduće investicije od više milijardi evra u Evropi zavisiti pre svega od toga koliko će Evropa biti atraktivna i globalno konkurentna.

Novi porez treba da stupi na snagu 31. decembra i primenjivaće se stopa od najmanje 33 odsto na svaku oporezivu dobit u 2022. i 2023. godini koja je za 20 odsto ili više iznad prosečne dobiti između 2018. i 2021. godine. Procenjuje se da bi Exxon trebalo da plati oko dve milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...