Američka kompanija želi da napusti zajednički projekat

Exxon Mobil tuži Moskvu zbog zabrane prodaje akcija

BerzaInfrastrukturaNovacSvetVesti

8.9.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Exxon Mobil tuži Moskvu zbog zabrane prodaje akcija Exxon Mobil tuži Moskvu zbog zabrane prodaje akcija
Američka kompanija Ekson Mobil (Exxon Mobil) najavila je da će tužiti ruske vlasti ako joj ne dopuste prodaju njihovog udela od 30 odsto u... Exxon Mobil tuži Moskvu zbog zabrane prodaje akcija

Američka kompanija Ekson Mobil (Exxon Mobil) najavila je da će tužiti ruske vlasti ako joj ne dopuste prodaju njihovog udela od 30 odsto u zajedničkom naftno-gasnom projektu Sahalin-1.

Kako piše Wall Street Journal, upozorenje je stiglo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret koji sprečava ulagače iz, kako Moskva smatra, „neprijateljskih“ zemalja, da prodaju do kraja godine udele strateških dobara u oblasti proizvodnje goriva i energije osim ako nema izričitog dopuštenja ruske vlade, prenosi Seebiz.

Kompanija iz Teksasa navela je da ruske vlasti krše njihova prava koja onemogućuju Ekson Mobil da izađe iz projekta, piše njujorški dnevnik.

Ekson Mobil je operater projekta sa udelom od 30 odsto, koliko ima i japanski konzorcijum. Po 20 odsto udela poseduje indijski ONGC Videsh i ruski Rosneft.

Ruska državna naftna kompanija Rosneft saopštila je da bi povratak na normalan rad projekta Sahalin 1 rešio sva sporna pitanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...