Neizvesni efekti ograničenja cene "crnog zlata" iz Rusije

Moskva neće prodavati naftu zemljama koje prihvate plan G7

SvetVesti

2.9.2022 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 10

Moskva neće prodavati naftu zemljama koje prihvate plan G7 Moskva neće prodavati naftu zemljama koje prihvate plan G7
Ministri finansija zemalja G7 spremni su da u petak potvrde plan za nametanje ograničenja cena ruske nafte u cilju smanjenja prihoda Moskve. Oni su... Moskva neće prodavati naftu zemljama koje prihvate plan G7

Ministri finansija zemalja G7 spremni su da u petak potvrde plan za nametanje ograničenja cena ruske nafte u cilju smanjenja prihoda Moskve. Oni su naveli da će protok nafte biti zadržan, kako bi se izbegli nagli skokovi cena.

Očekuje se da će se ministri iz elitnog kluba zapadnih bogatih demokratija oglasiti zajedničkim saopštenjem nakon virtuelnog sastanka i da će izložiti planove za implementaciju odluke. „Dogovor je verovatan“, rekao je neimenovani evropski zvaničnik G7, prenosi Reuters.

Nije jasno koliko će detalja ovog plana biti otkriveno, niti koliko će iznositi gornja granica cene po barelu. Nepoznato je takođe koliko ekonomski jakih zemalja izvan G7 spremno da podrži plan. Neki zvaničnici G7 ocenili su da je za uspeh plana o ograničenju cene ruske nafte potrebna šira podrška.

Prema njihovom mišljenju, pitanje je da li plan može biti uspešan bez učešća velikih potrošača nafte, Kine i Indije, za koje je malo verovatno da će podržati plan. Ipak, neki zvaničnici G7 istakli su da su Kina i Indija zainteresovane za kupovinu ruske nafte po nižim cenama. Više izvora navodi da ove dve zemlje već dugo kupuju rusku naftu sa popustom od 30 do 40 odsto.

Foto: Pixabay.com

Očekivano ograničenje cene ruske nafte i embargo EU na njen uvoz, najavljen za 5. septembar mogli bi da proizvedu suprotan efekat, zbog čega je zabrinuto američko Ministarstvo finansija, koje je ocenilo da bi to moglo da izazove borbu za isporuke iz drugih izvora, podižući svetske cene nafte na 140 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak ocenio je da je ideja G7 da ograniči cenu ruske nafte „potpuno apsurdna“ i da destabilizuje celu industriju. Prema njegovim rečima, Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje podržavaju uspostavljanje ograničenja.

„Nećemo ih snabdevati naftom i naftnim derivatima, jer nećemo da radimo po netržišnim uslovima. Od drugih proizvođača nafte koji učestvuju na tržištu nismo čuli nijedan pozitivan komentar o ovom apsurdu o kome se razgovara“, rekao je Novak, prenosi Komersant. On je istakao da Indija i Kina, kao i nijedna zemlja koja je deo OPEC+ nije podržala ideju o ograničavanju cena nafte iz Rusije.

Novak je takođe naveo da su ruske kompanije spremne za evropski embargo na naftu i da će moći da održe proizvodnju na istom nivou. Prema Novakovoj prognozi, do kraja tekuće godine proizvodnja može da dostigne 520 do 525 miliona tona, što odgovara količini nafte koja je proizvedena prošle godine.

Nakon izjave Novaka, vrednost akcija kompanije Lukoil porasla je više od sedam odsto, dok su akcije kompanije Bašnjeft ojačale za više od pet procenata. Ideja o ograničenju cena ruske nafte potekla je od SAD tokom samita G7 u junu. Prema tom predlogu, pravo na osiguranje naftnih transporta imale bi samo zemlje koje pristanu da kupuju naftu po utvrđenoj ceni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...