ministri najvećih ekonomija očekuju "privikavanje" globalnog tržišta i smanjivanje prihoda za rusiju

G7 želi da odredi maksimalnu prodajnu cenu ruske nafte u svetu

SvetVesti

1.9.2022 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

G7 želi da odredi maksimalnu prodajnu cenu ruske nafte u svetu G7 želi da odredi maksimalnu prodajnu cenu ruske nafte u svetu
Grupa sedam ministara finansija najvećih svetskih ekonomija održaće razgovore ove nedelje o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini – što je... G7 želi da odredi maksimalnu prodajnu cenu ruske nafte u svetu

Grupa sedam ministara finansija najvećih svetskih ekonomija održaće razgovore ove nedelje o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini – što je političko-ekonomski potez za koji se Sjedinjene Američke Države nadaju da će ublažiti pritiske na energetskom tržištu i smanjiti ukupne ruske prihode od sirove nafte.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) i njene kolege će dalje razgovarati o toj meri na sednici G7 u petak, rekli su američki zvaničnici. Plan bi omogućio kupcima ruske nafte po ograničenoj ceni da nastave da dobijaju ključne usluge – poput finansiranja i osiguranja za tankere.

“Verujemo da je ovo najefikasniji način da se snažno udari na Putinove prihode i da će to rezultirati ne samo padom njegovih prihoda od nafte, već i globalnih cena energije“, izjavila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre). „Čućemo više u petak kako će ovo funkcionisati, kroz partnerstvo sa našim saveznicima u G7. Verujemo da će ovo biti način da se zaista finansijski udari na Rusiju”, preneo je njene reči Bloomberg.

Nije jasno koja bi bila granica cene ili koje bi se zemlje pridružile ovim naporima.

SAD i njihovi saveznici već dugo pokušavaju da nađu način kako najbolje da sankcionišu Rusiju nakon što je njena invazija na Ukrajinu uznemirila globalna energetska tržišta i izazvala skok cena sirove nafte. Grupa G7, koja takođe uključuje Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu – obećala je ranije ove godine da će obuzdati oslanjanje na rusku energiju, uključujući „postepeno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte“.

Američki zvaničnici tvrde da bi dopuštanje globalnih kupovina do ili ispod dogovorenog limita cena navelo “druge kupce” da traže isti popust, i na kraju posledično ublažilo nestašice na tržištu i snizilo globalne referentne cene, uz snižavanje ruskih prihoda od prodaje sopstvene sirove nafte.

Lideri G7 su pre dva meseca već obećali da će ispitati plan ograničenja cena, ali tada nisu imali mnogo podrške izvan Velike Britanije.

„Verujemo da to nije samo ideja koju vredi istražiti, to je ideja vredna sprovođenja i radujemo se što ćemo čuti šta će ministri finansija reći krajem nedelje“, rekao je u sredu Džon Kirbi (John Kirby), portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Velika Britanija je u sredu saopštila da podržava plan, a ministar finansija u tehničkoj vladi Nadim Zahavi (Nadhim Zahawi) je rekao da će on biti „najefikasniji ako ga podrži najšira moguća koalicija“. Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo (Wally Adeyemo) je takođe otputovao u Indiju prošle nedelje kako bi razgovarao o ideji o ograničenju cena.

  • GOCA BG

    4.9.2022 #1 Author

    Da li ce im se zelja ispuniti,videcemo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...