Široko rasprostranjeni strah od recesije

Cene nafte najniže u poslednje dve nedelje

SvetVesti

1.9.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte najniže u poslednje dve nedelje Cene nafte najniže u poslednje dve nedelje
Cene nafte nastavile su svoj ovonedeljni pad zbog straha od slabe potražnje, naročito u Kini. Strah od recesije doveo je do rasprodaje na globalnom... Cene nafte najniže u poslednje dve nedelje

Cene nafte nastavile su svoj ovonedeljni pad zbog straha od slabe potražnje, naročito u Kini. Strah od recesije doveo je do rasprodaje na globalnom tržištu nafte, a cena referentne Brent nafte oslabila je u sredu za 2,9 odsto, dok je američka nafta WTI pojeftinila za 2,4 odsto.

Isti trend nastavljen je u četvrtak ujutru, pa se cena nafte Brent spustila ospod 95 dolara po barelu, najniže u poslednje dve nedelje. Istovremeno, cena nafte WTI pala je ispod 89 dolara za barel, što je takođe najniže u poslednje dve nedelje, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Foto: FactSet

Analitičari ocenjuju da je široko rasprostranjeno negativno osećanje posledica zabrinutosti da će globalna ekonomija dodatno usporiti zbog obnovljenih ograničenja za suzbijanje zaraze Covid-19 u Kini, kao i od produžene inflacije, rasta kamatnih stopa i neizvesnosti koju proizvodi rat u Ukrajini.

Kineska fabrička aktivnost produžila je pad u avgustu zbog novih infekcija korona virusom, najgoreg toplotnog talasa u poslednjim decenijama i problematičnog imovinskog sektora koji je opteretio proizvodnju, što sugeriše da će se kineska privreda boriti da bi održala zamah, prenosi Reuters.

Uz to, zemlje OPEC+ saopštile su da je višak nafte koju nema ko da kupi sada oko 400.000 barela dnevno, što je oko 100.000 barela više nego što je prognozirano pre mesec dana. Neke članice pozvale su stog na smanjenje proizvodnje, a o tome će biti reči 5. septembra na sledećem sastanku ove organizacije.

  • GOCA BG

    4.9.2022 #1 Author

    Opravdano strahuju…

    Odgovori

  • MAJALG

    4.9.2022 #2 Author

    Konacno da cena nafte ide na dole, sto moze biti dobra naznaka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...