pozitivne vesti iz Iraka i Rusije uticale na sniženje

Cene nafte ponovo oko 100 dolara po barelu

SvetVesti

31.8.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte ponovo oko 100 dolara po barelu Cene nafte ponovo oko 100 dolara po barelu
Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 101 dolaru po barelu, jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor centralnih banaka na... Cene nafte ponovo oko 100 dolara po barelu

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 101 dolaru po barelu, jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor centralnih banaka na inflaciju i podizanje kamatnih stopa oslabiti svetsku ekonomiju i potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu je cena barela u ugovorima s rokovima isporuke u oktobru bila niža 3,9 dolara u odnosu na zatvaranje u ponedeljak i iznosila je 101,19 dolara po barelu. Podsetimo, u ponedeljak je zaključila trgovinu u plusu 4,1 dolar.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u novembru u kojima je cena barela bila niža 3,24 odsto i iznosila je 99,59 dolara, prenosi Mina.

Trend snižavanja cena nastavio se i jutros. Na američkom tržištu je barel teksaške WTI nafte na nivou od 92,15 dolara, pošto se juče kretao oko 94 dolara. Severnomorska Brent nafta pala je ponovo ispod 100 dolara i sada košta 99,97 dolara po barelu, piše OilPrice.

Tržišta su se fokusirala na prošlosedmičnu najavu Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli smanjiti proizvodnju, paralelno pojačanom snabdevanju iz Irana u slučaju uspeha pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekli su izvori.

Analitičar UBS-a Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo) kazao je da je okidač za nagli pad cena bila objava iračkog državnog trgovca naftom SOMO da oružani sukobi u Bagdadu, najteži u proteklih nekoliko godina, ne utiču na izvoz nafte. SOMO je poručio i da može preusmeriti više nafte u Evropu bude li potrebno.

Dodatni pritisak na cene stvorio je i ruski proizvođač nafte Gazprom Neft porukom da planira udvostručiti proizvodnju na polju Žagrin u zapadnom Sibiru, na više od 110.000 barela dnevno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...