Naftne kompanije ponovo zarađuju

Exxon ostvario 23 milijarde dolara profita u prošloj godini

BiznisBolji posaoSvetVesti

2.2.2022 14:06 Autor: Vladimir Jokanović 2

Exxon ostvario 23 milijarde dolara profita u prošloj godini Exxon ostvario 23 milijarde dolara profita u prošloj godini
Velike svetski poznate zapadne naftne kompanije ponovo beleže profite i opet privlače veliko interesovanje investitora dok cene sirove nafte rastu na najviši nivo u... Exxon ostvario 23 milijarde dolara profita u prošloj godini

Velike svetski poznate zapadne naftne kompanije ponovo beleže profite i opet privlače veliko interesovanje investitora dok cene sirove nafte rastu na najviši nivo u poslednjih sedam godina. Exxon Mobil Corp prijavila je prošle nedelje 23 milijarde dolara dobiti u 2021. godini, što je najviše od 2014. godine.

Exxon je zabeležio 8,9 milijardi dolara profita u četvrtom kvartalu prošle godine, a kompanija Chevron takođe je prijavila najprofitabilniju godinu od 2014. Chevron je zaradio 15,6 milijardi dolara neto u 2021. godini, od čega 5,1 milijardu u poslednjem kvartalu, prenosi Wall Street Journal.

Exxon je 2020. godinu završio sa gubitkom od 22,4 milijarde dolara, kada su cene nafte i gasa pale zbog ekonomskog usporavanja izazvanog pandemijom. Uspeh kompanije u prošloj godini u velikoj meri bio je posledica oporavka cena nafte, jer se potražnja za energijom ponovo povećala. Exxon je u trećem kvartalu prošle godine ostvario profit od 6,8 milijardi dolara.


Dok je većina investitora tokom pandemije bila okrenuta ulaganjima u tehnološke akcije, legendarni Voren Bafet (Warren Buffet) uložio je pre godinu dana 4,1 milijardu dolara u akcije kompanije Chevron. Oko godinu dana ranije, dok su cene nafte bile na istorijskom minimumu, Bafet je za četiri milijarde dolara kupio akcije kompanije Dominion Energy, a 2019. godine uložio je 10 milijardi dolara u imovinu korporacije Occidental Petroleum, preneo je Reuters.

Nakon naglog pada vrednosti akcija tehnoloških kompanija u januaru, ispostavilo se da je Bafet jedini od 10 najbogatijih svetskih investitora koji je zaradio u ovoj godini. Osim od naftnih profita, Bafet je zaradio od akcija banaka i finansijskih preduzeća. Očekuje se da će najveće evropske naftne kompanije, Shell i BP narednih dana objaviti svoje izveštaje o poslovanju u prošloj godini.

  • FLAME

    2.2.2022 #1 Author

    Pametan čovek. Ne znam ko je i pomislio da nafta neće rasti (bila je 6usd) Samo što je bilo potrebno vreme da krene ka gore tako naglo kao proteklih par mes. Obogatio se čovek jer je investirao pametno i reskirao, naravno.

    Odgovori

  • FLAME

    2.2.2022 #2 Author

    Pametan čovek. Ne znam ko je i mogao da pomisli da nafta neće rasti. Bila je 6usd po barelu. Samo je trebalo strpljenja. Svakako veoma pametna investicija, i reskirajuća po malo. Ali, ko reskira taj profitira. Uvek bilo i biće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...