Epilog dvadesetogodišnje pravne bitke

Shell će platiti 15 miliona evra odštete nigerijskim poljoprivrednicima

EkologijaInfrastrukturaSvetU fokusu

26.12.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Shell će platiti 15 miliona evra odštete nigerijskim poljoprivrednicima Shell će platiti 15 miliona evra odštete nigerijskim poljoprivrednicima
Britanski energetski gigant Shell isplatiće 15 miliona evra odštete nigerijskim farmerima za izlivanje nafte koja je ozbiljno zagadila tri sela u delti Nigera, saopštila... Shell će platiti 15 miliona evra odštete nigerijskim poljoprivrednicima

Britanski energetski gigant Shell isplatiće 15 miliona evra odštete nigerijskim farmerima za izlivanje nafte koja je ozbiljno zagadila tri sela u delti Nigera, saopštila je naftna kompanija, a objavili agencija AFP i Africanews, sestrinski portal Euronewsa.

Holandski sud je 2021. godine presudio da je Shell-ova nigerijska podružnica odgovorna za štetu nastalu izlivanjem i naložio je Shellu da plati odštetu na osnovu spora koji su pokrenula četiri nigerijska farmera pre skoro dve decenije.

„Shell i organizacija Milieudefensie su pregovarali o nagodbi u korist zajednica Oruma, Goi i Ikot Ada Udo u Nigeriji, na koje su uticala četiri izlivanja nafte između 2004. i 2007. godine“, navodi se u saopštenju naftnog giganta koji je preneo AFP.

Sporazum, koji se ne može posmatrati kao „priznanje odgovornosti“, rešava sva potraživanja i okončava sve nerešene parnice u vezi sa izlivanjem, naveo je Shell.

Uz podršku Milieudefensie – holandskog ogranka međunarodne organizacije Friends of the Earth – četiri nigerijska farmera i ribara su 2008. godine iznela slučaj pred holandskim sudovima, tražeći da Shell – čije je sedište tada bilo u Hagu – plati čišćenje i kompenzacije.

Shell je zagađenje tokom sudskih procesa pripisivao sabotaži i uveravao farmere da je lokacija očišćena, objavio je Africanews.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...