trgovci energentima fokusiraju se na reakciju Moskve

Cene nafte porasle zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije

Srbija

24.12.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte porasle zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije Cene nafte porasle zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima dva odsto, uglavnom zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije. Cena barela na londonskom... Cene nafte porasle zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima dva odsto, uglavnom zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem iz Rusije.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je 1,4 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,38 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,49 dolara višoj ceni, od 78,98 dolara.

Cene su na oba tržišta na putu rasta drugu sedmicu uzastopno, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

„Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte pet do sedam odsto početkom naredne godine, kao odgovor na ograničenje cena“, citirala je u petak novinska agencija RIA potpredsednika vlade Aleksandra Novaka.

Edvard Moja (Edward Moya) iz OANDA-e kazao je da su cene sirove nafte porasle, jer se trgovci energentima fokusiraju na reakciju Moskve na ograničenje cena ruske nafte, a ne toliko na hiljade otkazanih letova koji će poremetiti praznična putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Više od 4.400 letova u SAD-u otkazano je tokom dva dana zbog zimske oluje, što se podudara s prazničnom sezonom putovanja za koju su neki predviđali da bi mogla biti najprometnija do sada.

U četvrtak su cene nafte s obe strane Atlantika pale zbog ukidanja letova. Snežna oluja takođe bi mogla poremetiti planove vozača za putovanja tokom božićnih i novogodišnjih praznika, smanjujući potrošnju benzina.

No potražnja za loživim uljem mogla bi se povećati, jer se očekuje da će ekstremni vremenski uslovi uzrokovati nestanak struje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak cena barela korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan porasla 1,78 dolara na 81,14 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • kaćica

    24.12.2022 #1 Author

    Svi ce uskoro autobusom ici

    Odgovori

  • CUPKA

    24.12.2022 #2 Author

    Sve zbog zabrinutosti skacu cene. I nafta i hrana…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    25.12.2022 #3 Author

    Sve lepo isplanirano.
    Veštački balon…

    Odgovori

  • SNEZANA

    25.12.2022 #4 Author

    Kraja izgleda nema celokupnoj situaciji.

    Odgovori

  • Maria

    25.12.2022 #5 Author

    Realan razlog za dizanje cena. Zabrinutost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...