Posle zapadnog embarga na uvoz ruskog energenta

NIS: Nastavićemo nesmetanu kupovinu i transport nafte

InfrastrukturaPoslovanjeSrbija

5.12.2022 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 4

NIS: Nastavićemo nesmetanu kupovinu i transport nafte NIS: Nastavićemo nesmetanu kupovinu i transport nafte
Naftna industrija Srbije (NIS) pripremila se za dešavanja posle 5. decembra i obezbedila je sigurnost u nabavkama sirove nafte, imajući u vidu da je... NIS: Nastavićemo nesmetanu kupovinu i transport nafte

Naftna industrija Srbije (NIS) pripremila se za dešavanja posle 5. decembra i obezbedila je sigurnost u nabavkama sirove nafte, imajući u vidu da je u pitanju strateška sirovina za kompaniju, saopštila je informativna služba NIS-a povodom stupanja na snagu embarga EU i G7 na uvoz ruske nafte morem i ograničenja njene cene na 60 dolara po barelu.

NIS naftu koja nije domaćeg porekla doprema isključivo putem naftovoda „Janaf“, a od 5. decembra nije moguća kupovina ruske nafte. Međutim, biće nastavljeni nesmetana kupovina i transport nafte poreklom iz drugih zemalja, navodi NIS u dopisu dostavljenom redakciji portala Biznis.rs.

NIS tri četvrtine ukupne količine nafte koja se koristi za preradu uvozi, dok je 25 odsto nafta domaćeg porekla. Najveći udeo u ukupnom obimu nafte iz uvoza već godinama čini iračka nafta „Kirkuk“, a kompanija ne zavisi od uvoza ruske nafte.

U prošloj godini udeo ruske nafte bio je oko 20 odsto uvezene količine, dok je ove godine taj procenat bio nešto viši zbog povoljnih cena.

U kompaniji ističu da je Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope i da je u njoj omogućena prerada različitih tipova nafte. Takođe, NIS naglašava da je očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata prioritet kompanije, kao i da je tržište Srbije uredno snabdeveno svim vrstama goriva.

Kada je reč o embargu na uvoz ruske nafte koja se transportuje morskim putem, kao i na ograničenje cene, još nije izvesno koliko će ruske nafte ostati na globalnom tržištu. Takođe, Rusija je nagovestila da bi mogla da prekine isporuke zemljama koje budu prihvatile ograničenje cene.

Rusija je uspela da dobrim delom preusmeri svoje isporuke nafte u Indiju, Kinu i Tursku. Analitičari procenjuju da će verovatno pronaći načine da izbegne cenovno ograničenje za neke pošiljke.

Proteklih meseci Srbija se pripremala za naftni embargo na rusku naftu i njena skladišta su puna, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ta zabrana za našu zemlju je političko pitanje, ocenila je ona.

  • GOCA BG

    5.12.2022 #1 Author

    To znaci da nema mogucnosti da ostanemo bez nje..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    6.12.2022 #2 Author

    Kod nas sve neometano a cene otišle u nebo

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.12.2022 #3 Author

    Lepo da se ik mik za nešto unapred pripremimo To je za nas čudno s obzirom da nas svake godine na zimu iznenadi sneg.

    Odgovori

  • MAJALG

    6.12.2022 #4 Author

    Naravno da je politicko pitanje, to se i ne dovodi u pitanje, samo je bitno da cela ova situacija ne dovede do poskupljenja cene goriva na trzistu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...