Energetski gigant očekuje niže marže za preradu energenata i plastike

Shell upozorava na pad profita u trećem kvartalu

BiznisPoslovanjeVesti

6.10.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Shell upozorava na pad profita u trećem kvartalu Shell upozorava na pad profita u trećem kvartalu
Kompanija Shell upozorila je da će pad prihoda od trgovine gasom i niže marže za preradu smanjiti njen profit u trećem kvartalu. Najveća naftna... Shell upozorava na pad profita u trećem kvartalu

Kompanija Shell upozorila je da će pad prihoda od trgovine gasom i niže marže za preradu smanjiti njen profit u trećem kvartalu.

Najveća naftna kompanija u Evropi saopštila je da se očekuje da će marže za preradu u tri meseca do kraja septembra iznositi 15 dolara po barelu, što je značajan pad sa 28 dolara iz prethodnog kvartala. 

Marža u hemijskom sektoru energetske grupe će se od 86 dolara po toni verovatno kretati ka minus 27 dolara po toni, nakon pada globalne potražnje za plastikom, piše Financial Times. 

Niže prognoze grupe koja pripada FTSE 100 indeksu prate rekordne profite u prva dva kvartala ove godine, kako su cene tečnog prirodnog gasa i sirove nafte naglo porasle nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Rekordni profit u drugom kvartalu podstakao je naftnu kompaniju da pokrene šemu otkupa akcija od šest milijardi dolara.

Naftna kompanija je okončala višemesečna nagađanja kada je u septembru objavila da će Vel Savan (Wael Sawan), šef sektora za gas i obnovljive izvore, krajem godine zameniti Bena van Berdena (Ben van Beurden) na mestu direktora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...