Američke zalihe lož-ulja i mlaznog goriva pale nakon snežne oluje u SAD

Tržišta nafte beleže blage oscilacije

SvetVesti

23.12.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tržišta nafte beleže blage oscilacije Tržišta nafte beleže blage oscilacije
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, dostigavši najviši nivo u poslednje dve i po nedelje, dok su se... Tržišta nafte beleže blage oscilacije

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, dostigavši najviši nivo u poslednje dve i po nedelje, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož-ulja i mlaznog goriva smanjile u vreme snežne oluje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na jutarnjem trgovanju beleži se neznatan pad. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, cena Brent nafte trenutno iznosi 81,95 dolara, dok je vrednost barela WTI nafte 78,55 dolara.

Cene su u sredu i na londonskom i na američkom tržištu skočile nakon objave vladinih podataka koji su pokazali da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u sedmici koja je završila sa 16. decembrom pale znatno više nego što su analitičari očekivali, odnosno 5,89 miliona barela, prenosi agencija Mina.

Zalihe derivata, koje uključuju lož-ulje i mlazno gorivo takođe su pale, iako se očekivalo da će porasti.

Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za lož-uljem porasla u uslovima snežne oluje u SAD, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.

Istovremeno su vazduhoplovni prevoznici otkazali gotovo 2.000 letova planiranih za četvrtak i petak, pokvarivši praznične planove za hiljade putnika. Ova situacija signalizira potencijalni ulazak u „zonu medveda“ na tržištu naftnih derivata.

Cene takođe ograničavaju zabrinutost za potražnju usled porasta broja zaraženih virusom Covida-19 u Kini i strahovi od globalne recesije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u sredu barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 dolara, na 79,36 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...