Slabljenje dolara podstiče rast vrednosti "crnog zlata"

Cena Brent nafte kreće se uzlaznom linijom

SvetVesti

21.12.2022 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena Brent nafte kreće se uzlaznom linijom Cena Brent nafte kreće se uzlaznom linijom
Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima podržane slabijim dolarom i američkim planom za obnovu rezervi nafte, ali dobitke je ograničila neizvesnost... Cena Brent nafte kreće se uzlaznom linijom

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima podržane slabijim dolarom i američkim planom za obnovu rezervi nafte, ali dobitke je ograničila neizvesnost zbog sve većeg broja slučajeva korona virusa u Kini.

Na jutarnjem trgovanju, vrednost barela Brent nafte nastavila je da se kreće uzlaznom linijom, pa je njena trenutna vrednost 81,02 dolara. Cena WTI nafte zabeležila je rast do 77,13 dolara po barelu, navodi se na sajtu OilPrice.

Rast cena nafte podstaknut je planovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da otkupe oko tri miliona barela nafte za strateške naftne rezerve, nakon ovogodišnjeg rekordnog oslobađanja 180 miliona barela iz zaliha, prenosi agencija Mina.

Slabljenje dolara takođe podržava rast cene nafte, jer je čini jeftinijom za one koji imaju druge valute.

Dok Kina ublažava ograničenja zbog pandemije, porast broja slučajeva korona virusa negativno je delovao na tržišta nafte zbog nesigurnosti oko ekonomskog oporavka zemlje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u ponedeljak barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan pojeftinio 0,62 dolara, na 78,11 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...