u 2023. godini očekuje se tražnja od 1,7 miliona barela dnevno

Cene nafte porasle s ovogodišnjeg minimuma

Vesti

19.12.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte porasle s ovogodišnjeg minimuma Cene nafte porasle s ovogodišnjeg minimuma
Cene nafte su prošle sedmice na svetskim tržištima porasle, nadoknadivši deo prethodnih gubitaka, no njihov značajniji rast sprečava mogućnost recesije, a time i slabljenja... Cene nafte porasle s ovogodišnjeg minimuma

Cene nafte su prošle sedmice na svetskim tržištima porasle, nadoknadivši deo prethodnih gubitaka, no njihov značajniji rast sprečava mogućnost recesije, a time i slabljenja potražnje za „crnim zlatom“.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 odsto na 79,04 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 odsto na 74,29 dolara, piše Mina.

Rastu je najviše doprinela korekcija cena, nakon što su nedelju dana ranije potonule više od 11 odsto i zaronile na najniže vrednosti u ovoj godini, prenosi Hina.

U prva tri dana prošle sedmice, cene su porasle, no kasnije su se ponovo našle u silaznoj putanji, jer centralne banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast ekonomija, pa time i potražnju za naftom.

„Stroža monetarna politika već pritiska industrijske aktivnosti. Mogućnost daljeg zaoštravanja, nakon oštrih komentara zvaničnika centralnih banaka, pritisnula je raspoloženje na tržištu“, naveli su u belešci analitičari iz ANZ Researcha.

Nakon niza povećanja za 0,75 procentnih poena, američka centralna banka je prošle nedelje povećala kamate za 0,5 bodova, u rasponu od 4,25 do 4,5 odsto, što je njihova najviša vrednosti u poslednjih 15 godina. Uz to, procene čelnika banke pokazuju da će kamate biti povećane na više vrednosti i da će se na njima zadržati duže nego što se očekivalo.

Prošle sedmice su i evropska, švajcarska te britanska centralna banka, podigle kamatne stope za 0,5 procentnih poena.

Iako raste rizik od recesije, Međunarodna agencija za energiju predviđa u narednoj godini oporavak kineske potražnje za naftom za gotovo milion barela dnevno, nakon smanjenja u ovoj godini. Zbog toga je ta agencija povećala svoju procenu rasta globalne potražnje za naftom u narednoj godini na 1,7 miliona barela dnevno.

Analitičari iz J.P.Morgan Commodity Researcha očekuju pak da će SAD početi da obnavljaju svoje strateške rezerve nafte u prvom tromeseču naredne godine, što bi trebalo da podrži cene tog energenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...