Globalna potražnja za "crnim zlatom" raste

OPEC smanjio proizvodnju nafte u novembru

Svet

14.12.2022 10:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC smanjio proizvodnju nafte u novembru OPEC smanjio proizvodnju nafte u novembru
Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjile su u novembru dnevnu proizvodnju na 28,83 miliona barela, što je za 744.000 barela manje nego u... OPEC smanjio proizvodnju nafte u novembru

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjile su u novembru dnevnu proizvodnju na 28,83 miliona barela, što je za 744.000 barela manje nego u oktobru, navedeno je u decembarskom izveštaju ove organizacije.

U izveštaju takođe stoji da su zemlje OPEC proizvele manje nafte nego što je bilo predviđeno odlukom zemalja članica u oktobru, kada je OPEC smanjio proizvodne kvote za dva miliona barela dnevno. Prema analitičarima OPEC-a zemlje članice su ispunile dogovor 174 odsto, prenosi Komersant.

OPEC nastavlja da se pridržava prethodnih prognoza dinamike globalne potražnje za naftom. Prema izveštaju, globalna potražnja u 2023. godini će porasti za 2,25 miliona barela dnevno, ili oko 2,3 odsto. Od prošlog meseca je sačuvana i prognoza konačnog rasta potražnje za naftom u tekućoj godini, za 2,55 miliona barela dnevno na godišnjem nivou.

Istovremeno, analitičari su podigli prognoze proizvodnje nafte u Rusiji za 160.000 barela na 11 miliona barela dnevno u proseku. U novembarskom izveštaju proizvodnja nafte u Rusiji povećana je za 69.000 barela dnevno.

Zapadne zemlje primenjuju od 5. decembra gornju granicu za cenu nafte iz Rusije od 60 dolara po barelu. Ruski predsednik Vladimir Putin nije isključio mogućnost da bi odgovor na ograničenje cena mogao da bude smanjenje proizvodnje, a OPEC+ je odlučio da ne smanjuje proizvodnju zbog toga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...