OPEC i IEA objavile prognoze za oporavak potražnje u 2023. godini

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blago porasla

SvetVesti

15.12.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blago porasla Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blago porasla
Cene nafte na međunarodnim tržištima su zabeležile rast u sredu, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA)... Vrednost nafte na međunarodnim tržištima blago porasla

Cene nafte na međunarodnim tržištima su zabeležile rast u sredu, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavile svoje procene za oporavak potražnje u narednoj godini.

Vrednost nafte raste i danas, pa se tako na londonskom tržištu prodaje po ceni od 82,08 dolara, a na američkom 76,58 dolara po barelu, navodi se na sajtu OilPrice.

Prema ugovorima kojima se trgovalo na londonskom tržištu za isporuke u narednom mesecu, barel je skuplji nego za kasnije isporuke, što ukazuje da su ulagači manje zabrinuti za preveliku ponudu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

OPEC je u prognozi za narednu godinu naveo da očekuje rast potražnje za naftom za 2,25 miliona barela dnevno tokom naredne godine, na 101,8 miliona barela dnevno, uz potencijalni rast u Kini.

IEA je, zbog potencijalnog oporavka kineske potražnje za naftom u narednoj godini, povećala procenu rasta potražnje za 1,7 miliona barela dnevno, na ukupno 101,6 miliona barela dnevno.

Indeks potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama povećao se u novembru 0,1 odsto, nakon rasta od 0,4 odsto u prethodnom mesecu, što je podstaklo nadu da će doći do usporavanja rasta kamatnih stopa, što bi zauzvrat moglo podržati cene nafte.

Cene nafte podržava curenje i prekid rada naftovoda Keystone korporacije TC Energy, koji dnevno isporučuje 620.000 barela kanadske sirove nafte u SAD. Zvaničnici su objavili da će radovi čišćenja trajati najmanje nekoliko sedmica.

Veći rast cena ograničavaju i naznake da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za 7,8 miliona barela.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 78,34 dolara, što znači da je bila viša 3,4 dolara u odnosu na prethodno trgovanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...