Sniženje od 11 odsto u prošloj nedelji

Cene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini

Svet

12.12.2022 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini Cene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini
Cene nafte na svetskim tržištima ove sedmice su pale više od 11 odsto, zaronivši na najniže nivoe u ovoj godini, jer se trgovci plaše... Cene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini

Cene nafte na svetskim tržištima ove sedmice su pale više od 11 odsto, zaronivši na najniže nivoe u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja potražnje za “crnim zlatom”.

Cena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 11,1 odsto na 76,1 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 odsto na 71,02 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na samom početku prošle nedelje cene nafte su porasle, jer je na snagu stupio embargo Evropske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima.

Uz to, EU je, zajedno sa članicama G7, odredila limit za cenu ruske nafte kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su na redovnoj sednici odluku s smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Sve to je podržalo cene „crnog zlata“. Međutim, od polovine prošle nedelje cene nafte našle su se pod pritiskom nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Evrope.

Osim toga, trgovci se plaše da će američka ekonomija, najveći svetski potrošač nafte, uroniti u recesiju, na šta su upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari. Prema njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, cene nafte u martu su snažno porasle i u jednom periodu dostigle i 140 dolara po barelu, najviše od 2008. godine.

Nakon što su zbog visoke inflacije centralne banke u svetu počele agresivno povećavati kamatne stope, cene nafte su postepeno padale prema nivoima od pre ruske invazije.

Poslednjih dana se cene nafte kreću oko najnižih nivoa u ovoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...