Cene podstiču prognoze u vezi sa kineskom ekonomijom

Vrednost nafte oko 80 dolara

SvetVesti

20.12.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte oko 80 dolara Vrednost nafte oko 80 dolara
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima početkom nedelje nakon što su u petak, zbog optimističnih prognoza vezi sa kineskom ekonomijom, izgubile više od... Vrednost nafte oko 80 dolara

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima početkom nedelje nakon što su u petak, zbog optimističnih prognoza vezi sa kineskom ekonomijom, izgubile više od dva dolara po barelu. Vrednost nafte je na sličnim nivoima i danas.

Prema najnovijim podacima objavljenim na sajtu OilPrice, vrednost Brent nafte se trenutno kreće oko 79,74 dolara, dok se barelom WTI nafte trguje po ceni od 74,84 dolara.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, prolazi kroz prvi od tri očekivana talasa rasta zaraze korona virusom, nakon što je Peking ublažio mere izolacije. Međutim iz kineske prestonice je saopšteno da je u planu povećavanje podrške ekonomiji u narednoj godini, piše SEEbiz.

Cene nafte podstiče i u petak objavljeno saopštenje američkog Ministarstva energetike da će početi da otkupljuje sirovu naftu za strateške naftne rezerve. To bi bila prva kupovina nakon oslobađanja rekordnih 180 miliona barela iz rezervi u ovoj godini.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u petak barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan pojeftinio 1,74 dolara, na 78,73 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...