Vrednost nafte na američkom i londonskom tržištu snižena zbog jačanja dolara

Cena Brent nafte pala na oko 80 dolara

SvetVesti

16.12.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena Brent nafte pala na oko 80 dolara Cena Brent nafte pala na oko 80 dolara
Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima, jer dalje povećanje kamata centralnih banaka usporava rast privrede, zbog čega će potražnja za tim... Cena Brent nafte pala na oko 80 dolara

Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima, jer dalje povećanje kamata centralnih banaka usporava rast privrede, zbog čega će potražnja za tim energentom biti smanjena.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, pad se beleži i na jutarnjem trgovanju. Cena Brent nafte trenutno iznosi 80.27 dolara. Vrednost teksaške WTI nafte je 75,10 dolara.

Cene na američkom i londonskom tržištu su pale zbog jačanja dolara, koji može oslabiti potražnju za naftom jer je čini skupljom za one koji koriste druge valute, prenosi SEEbiz. Predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) u sredu je rekao da će Federalne rezerve (Fed) u sledećoj godini dodatno podići kamatne stope, iako ekonomiji preti recesija.

„Cena nafte je pod pritiskom, jer su smernice Feda za monetarnu politiku uticale na rast zabrinutosti za ekonomski rast, osnažile američki dolar i pritisle cene roba“, rekla je Tina Teng iz kompanije CMC Markets. Ekonomski podaci iz Kine za novembar bili su „mnogo ispod očekivanja, što je dodatno negativno uticalo na prognoziranu potražnju“, dodala je Tina Teng.

Druga najveća svetska ekonomija dodatno je oslabljena jer, kako podaci pokazuju, rast fabričke proizvodnje je usporio, a maloprodaja nastavila da pada.

Pritisak na cene nafte stigao je i s vestima da kanadska korporacija TC Energy nastavlja s radom na delu naftovoda Keystone, nedelju dana nakon što je curenje više od 14.000 barela nafte u ruralnom delu Kanzasa izazvalo zatvaranje cevi.

Pad cena ograničile su procene Međunarodne agencije za energiju, koja očekuje oporavak kineske potražnje za naftom u sledećoj godini, nakon ovogodišnjeg pada od 400.000 barela dnevno.

U međuvremenu su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj nedelji porasle više od deset miliona barela, najviše od marta prošle godine, pokazuju podaci američke vlade.

Uprkos današnjem padu, cene nafte su ove nedelje na trasi rasta i odmakle su se od najnižih nivoa u godini, na kojima su se našle pre sedam dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u sredu barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan iznosio 79,97 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...