Pažnja ulagača usmerena na zastoj na Bosforu i ublažavanje restriktivnih mera u Kini

Cene nafte osciliraju između 76 i 77 dolara po barelu

SvetVesti

9.12.2022 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte osciliraju između 76 i 77 dolara po barelu Cene nafte osciliraju između 76 i 77 dolara po barelu
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara jer trgovci očekuju da će mere za suzbijanja korona virusa u Kini... Cene nafte osciliraju između 76 i 77 dolara po barelu

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara jer trgovci očekuju da će mere za suzbijanja korona virusa u Kini biti ublažene, što će podstaći potražnju. Na jutarnjem trgovanju se, ipak, beleži pad.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, Brent naftom se trenutno trguje po ceni od 76,24 dolara. Cena teksaške WTI nafte 71,62 dolara po barelu.

Trgovce je zabrinuo podatak Vlade Sjedinjenih Američkih Država o neočekivano snažnom rastu zaliha derivata od 6,2 miliona barela prošle nedelje, prenosi agencija Mina.

Zalihe benzina porasle su 5,3 miliona barela, što je skrenulo pažnju sa naglog pada zaliha sirove nafte od 5,2 miliona barela.

Podaci ukazuju slabljenje potražnje, što je zabrinulo tržišta, a raspoloženje su prigušila i upozorenja američkih banaka o sve izvesnijem ulasku u recesiju naredne godine.

Ulagačima je pažnja ponovo usmerena na ublažavanje mera za suzbijanje korona virusa u Kini, ali i na zastoj tankera s ruskom naftom na Bosforu.

Kina je u sredu najavila najopsežnije ublažavanje politike nulte tolerancije prema korona virusu od početka pandemije, a na Bosforu prolaz u Sredozemno more čeka najmanje 20 tankera s ruskom naftom, koja bi mogla kasniti na odredišta.

„Zapadni zvaničnici razgovarali su s turskim kolegama o rešavanju problema kašnjenja tankera“, rekao je u sredu zvaničnik britanskog Ministarstva finansija.

Evropska unija je početkom nedelje uvela embargo na rusku naftu i pridružila se Grupi sedam najrazvijenijih zemalja u svetu (G7) u ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u četvrtak koštao barel korpe nafte njenih članica. Cena je u utorak iznosila 79,77 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...