Gorivo jeftinije nego pre godinu dana

Pad cena benzina u SAD

Svet

8.12.2022 10:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad cena benzina u SAD Pad cena benzina u SAD
Cene benzina u SAD napokon su niže nego pre godinu dana. Prosečna nacionalna cena običnog benzina iznosi u četvrtak 3,33 dolara za galon, dok... Pad cena benzina u SAD

Cene benzina u SAD napokon su niže nego pre godinu dana. Prosečna nacionalna cena običnog benzina iznosi u četvrtak 3,33 dolara za galon, dok je pre godinu dana bila 3,34 dolara, prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA).

Posle više meseci u kojima su cene benzina u SAD bile jedan od najvidljivijih pokazatelja inflacije, došlo je do pojeftinjenja goriva, što je posledica globalnog pada potražnje za energijom i posledičnog pada cena nafte. Preokret će ublažiti pritisak na američke potrošače koji brinu zbog visokih troškova drugih osnovnih proizvoda.

Na svom vrhuncu u junu, cene benzina bile su nešto više od pet dolara za galon. Trend pojeftinjenja benzina nije se preneo na dizel, gorivo koje je od suštinskog značaja za industriju, poljoprivredu i transport robe. Cene dizela u SAD pale su poslednjih nedelja, ali su za oko 40 odsto više nego pre godinu dana, prenosi New York Times.

Pad cene benzina može biti dobra vest i za Federalne rezerve, koje pokušavaju da obuzdaju inflaciju podizanjem kamatnih stopa i usporavanjem ekonomije. Analitičari ocenjuju da je pojeftinjenje benzina dobra za domaćinstva, ali da im u isto vreme ostaje više novca za trošenje na druge potrebe, što bi takođe moglo da bude kratkoročni podsticaj za inflaciju.

Iako pad cena benzina ima širok uticaj, u nekim državama benzin je i dalje skuplji od nacionalnog proseka. U četvrtak u Kaliforniji benzin košta 4,62 dolara za galon, ali je u nekim južnim državama, koje imaju minimalne poreze na benzin, cena pala ispod tri dolara. Na vrhuncu u junu, benzin je koštao u Kaliforniji 6,44 dolara za galon.

  • DUSICA

    8.12.2022 #1 Author

    Pa naravno da pada posto otimaju naftu po celom svetu sa pricom da uvode demokratiju u necivilizovane zemlje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...