Visoke cene nafte podstiču inflaciju i obaraju privrednu aktivnost

IEA: Pad potražnje za dizelom i benzinom u 2023. godini

EUSvetVesti

15.11.2022 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

IEA: Pad potražnje za dizelom i benzinom u 2023. godini IEA: Pad potražnje za dizelom i benzinom u 2023. godini
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala je u utorak pad potražnje za dizelom i benzinom u narednoj godini, jer su stalno visoke cene podstakle... IEA: Pad potražnje za dizelom i benzinom u 2023. godini

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala je u utorak pad potražnje za dizelom i benzinom u narednoj godini, jer su stalno visoke cene podstakle visoke stope inflacije i oštetile ekonomsku aktivnost.

„Visoke cene dizela podstiču inflaciju, povećavajući pritisak na globalnu ekonomiju i svetsku potražnju za naftom“, navedeno je u mesečnom izveštaju IEA, prenosi Reuters. Dizel je osnovno sredstvo privredne aktivnosti, koje se koristi za napajanje fabrika, grejanje domaćinstava i pokretanje vozila.

Predviđa se da će globalna potražnja za dizelom i benzinom opasti na 400.000 barela dnevno ove godine, sa 1,5 miliona barela dnevno u prošloj godinu. Kada je reč o idućoj godini, IEA predviđa blago smanjenje, navodeći da je ponuda na tržištima dizela tesna poslednjih godina, a da su globalne zalihe znatno ispod proseka.

Očekuje se da će embargo EU na rusku naftu i naftne derivate u narednim mesecima i zabrana pomorskih usluga dodatno zaoštriti stanje na tržištu, pri čemu će EU morati da pronađe zamenu za oko milion barela ruskog dizela, nafte i mazuta dnevno, saopštila je IEA.

„Konkurencija za dizel biće žestoka, a zemlje EU moraće da ga uvoze iz SAD, sa Bliskog istoka i iz Indije. Povećani kapaciteti rafinerija na kraju će pomoći da se smanje tenzije, ali ako do tada cene budu otišle previsoko, dalje slabljenje potražnje može biti neizbežno kako bi se otklonila neravnoteža na tržištu“, ocenjuje IEA, prenosi Financial Times.

Pandemija Covid-19 i posledični kolaps potražnje za gorivom doveli su do gubitka prerađivačkih kapaciteta od oko milion barela dnevno, što delimično objašnjava probleme u snabdevanju. Rat u Ukrajini i štrajkovi u francuskim rafinerijama prošlog meseca dodatno su poremetili tržište, podižući marže profita od dizela na rekordne vrednosti, više od 80 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...