Najveće odstupanje u poslednjih 16 godina

OPEC i IEA objavili različite procene rasta potražnje za naftom

SvetU fokusu

13.3.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPEC i IEA objavili različite procene rasta potražnje za naftom OPEC i IEA objavili različite procene rasta potražnje za naftom
Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju... OPEC i IEA objavili različite procene rasta potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u poslednjih 16 godina.

IEA je u februaru prognozirala da će potražnja u ovoj godini porasti za 1,22 miliona barela dnevno, dok je OPEC u svom februarskom izveštaju naveo procenu rasta od 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovar količini od jedan odsto dnevne svetske potražnje, prenosi Seebiz, pozivajući se na Reuters.

Prema navodima stručnjaka, IEA je uverena da će se energetska tranzicija snažno ubrzati, dok OPEC ne računa na značajan pad potražnje za naftom usled korišćenja alternativne enerije, što utiče na razliku u prognozama.

Analiza prognoza potražnje IEA i OPEC-a u periodu od 2008. do 2023. godine i u prva dva meseca ove godine pokazale su da je razlika u proceni rasta prošlog meseca bila veća nego u vreme svetske finansijske krize i u vreme pandemije, odnosno najveća do sada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...