Intenzivniji oporavak očekje se polovinom 2022. godine

OPEC: Povećava se potražnja za naftom

EUSvetU fokusuVesti

14.12.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPEC: Povećava se potražnja za naftom OPEC: Povećava se potražnja za naftom
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u mesečnom izveštaju navela da očekuje da će svetska potražnja za naftom u proseku iznositi 99,1 milion barela... OPEC: Povećava se potražnja za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u mesečnom izveštaju navela da očekuje da će svetska potražnja za naftom u proseku iznositi 99,1 milion barela dnevno u prvom kvartalu sledeće godine, što je 1,1 milion barela više u odnosu na prošlomesečnu prognozu.

„Deo oporavka koji se ranije očekivao u četvrtom kvartalu ove godine pomeren je u prvi kvartal sledeće nakon čega sledi intenzivniji oporavak tokom druge polovine 2022“, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije.  

U njemu se predviđa da će uticaj nove omrikon varijante korona virusa biti blag i kratkotrajan, prenosi Danas.

Cena nafte je oslabila 10 odsto 26. novembra kada su se pojavili izveštaji o omrikonu, jer su se trgovci plašili ponovnog udara na potražnju. Ali OPEC i njegovi saveznici odlučili su 2. decembra da se drže planiranog povećanja proizvodnje za januar, što je kockanje koje se, izgleda, isplatilo kako se cene stabilizuju.

U izveštaju, OPEC je ostao pri svojoj prognozi da će svetska potražnja za naftom porasti za 4,1 milion barela dnevno u 2022. godini. Ovogodišnja prognoza rasta je takođe ostala nepromenjena, prenosi Danas.

Očekuje se da će svetska potrošnja premašiti granicu od 100 miliona barela dnevno u trećem kvartalu 2022. godine, u skladu sa prošlomesečnom prognozom. Na godišnjem nivou, prema podacima kojima raspolaže OPEC, svet je poslednji put koristio više od 100 miliona barela nafte dnevno u 2019. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...