Nagli pad cena najvažnijeg energenta

Vrednost Brent nafte ispod 80 dolara

Svet

7.12.2022 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost Brent nafte ispod 80 dolara Vrednost Brent nafte ispod 80 dolara
Cene američke nafte pale su u utorak na najniže nivoe zabeležene u ovoj godini, pri čemu je vrednost Brent nafte po drugi put u... Vrednost Brent nafte ispod 80 dolara

Cene američke nafte pale su u utorak na najniže nivoe zabeležene u ovoj godini, pri čemu je vrednost Brent nafte po drugi put u 2022. godini pala ispod 80 dolara po barelu.

Fjučersi na brent naftu pali su za četiri odsto, pa se njima trgovalo po ceni 79,35 dolara. Cena WTI nafte pala je za 3,5 odsto, na 74,25 dolara po barelu. Pad se beleži i na današnjem trgovanju. Prema podacima koji su objavljeni na sajtu OilPrice, Brent naftom se trenutno trguje po ceni od 78,85 dolara, dok je vrednost WTI nafte 73,74 dolara.

Cene su u tri uzastopne sesije pale za više od jedan odsto, izgubivši tako veći deo dobitaka u toku godine. Ulagače je zabrinuo niz vesti o ulasku u zonu medveda, piše Reuters.

Kako navodi glavni analitičar u naftnom sektoru firme Kpler Met Smit (Matt Smith), nakon poslednja tri dana, obeležena su odlukom OPEC+ da smanji proizvodnju, ograničavanjem cena na rusku naftu i sankcijama, kao i padom vrednosti na berzama, špekulanti na tržištu energenata „jure ka izlazu”.

Aktivnost u uslužnom sektoru u Kini dostigla je šestomesečni minimum, dok su evropske ekonomije usporene zbog visokih cena energije i rasta kamatnih stopa.

Wall Street beleži pad indeksa jer ulagači nisu sigurni u kom će se smeru kretati dalja povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, ali i zbog naznaka da prva ekonomija sveta ulazi u recesiju.

Brent nafta je u utorak zabeležila najveći dnevni pad zabeležen još od kraja septembra.

“Uzimajući u obzir kako stvari stoje, možemo očekivati da će WTI nafta dostići vrednost od 60 dolara po barelu”, rekao je stariji strateg u kompaniji RJO Futures Eli Tesfaje (Eli Tesfaye), dodajući da misli da će “nova visina” za cene ovog energenta biti 80 dolara, te da bi bio iznenađen da premaše taj nivo.

Rusija je saopštila da neće prodavati naftu nikome ko poštuje ograničenje cena. Ruska proizvodnja nafte i kondenzovanog gasa porasla je za 2,2 odsto na međugodišnjem nivou, naveo je zamenik premijera ove zemlje Aleksander Novak (Alexander Novak), koji očekuje da će nakon najnovijih sankcija učinak neznatno pasti.

U Kini sve više gradova ublažava mere za suzbijanje virusa Covid-19, pa se očekuje da će povećanje potražnje, iako to neće biti dovoljno da zaustavi pad cena naftnih fjučersa.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 6,4 miliona barela prošle nedelje, dok su rezerve benzina i destilata, navode izvori koji su imali uvid u brojke Američkog naftnog instituta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) posebno je objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u ponedeljak pala 71 cent, na 83,16 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...