Snežne oluje u SAD i kineska potražnja ograničavaju rast cena

Vrednost barela nafte premašila 82 dolara

Svet

22.12.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost barela nafte premašila 82 dolara Vrednost barela nafte premašila 82 dolara
Cene nafte porasle su u sredu više od dva odsto, nakon objave podataka koji pokazuju da je pad američkih zaliha veći nego što se... Vrednost barela nafte premašila 82 dolara

Cene nafte porasle su u sredu više od dva odsto, nakon objave podataka koji pokazuju da je pad američkih zaliha veći nego što se očekivalo. Ipak, rast su ograničen jer su investitori zabrinuti za kinesku potražnju, ali i zbog snežne oluje koja će verovatno uticati na sezonu putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na jutarnjoj sesiji i dalje se beleži rast, pa tako cena Brent nafte trenutno iznosi 82,41 dolar. Teksaškom WTI naftom trguje se po ceni od 78,57 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD pale su prošle nedelje za oko 3,1 milion barela, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Cene je podstakao i komentar ministra energetike Saudijske Arabije, koji je u utorak saopštio da se često kritikovani potez OPEC+ da smanji proizvodnju nafte pokazao ispravnom odlukom.

Komentar ukazuje da bi OPEC+ mogao nastaviti sa ograničavanjem snabdevanja.

Potencijalno smanjenje potražnje predviđa se i zbog obilnog snega u većem delu SAD, a pretpostavlja se da će uzrokovati kašnjenje letova i neprohodnost puteva tokom jednog od najprometnijih perioda putovanja u godini.

Zabrinutost zbog naglog rasta slučajeva zaraze korona virusom u Kini, dok zemlja postepeno ukida svoju politiku nulte tolerancije u borbi protiv pandemije, sprečila je veći rast cena nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan ostao nepromenjen, na 78,13 dolara.

  • MAJALG

    25.12.2022 #1 Author

    Definitivno je trziste nafte u maloj stagnaciji sa cenom sto je dobro, ali i dalje je trziste nestabilno i treba da prodje jos vremena da bi pricali o nekoj stabilizaciji trzista.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...