Fokus ulagača usmeren na usporavanje ekonomskih aktivnosti

Cene nafte ispod 80 dolara po barelu

Svet

5.1.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte ispod 80 dolara po barelu Cene nafte ispod 80 dolara po barelu
Cene nafte na međunarodnim tržištima zabeležile su pad ispod 80 dolara, jer su pažnju trgovaca zaokupile prognoze o posustajanju globalne ekonomije i širenje virusa... Cene nafte ispod 80 dolara po barelu

Cene nafte na međunarodnim tržištima zabeležile su pad ispod 80 dolara, jer su pažnju trgovaca zaokupile prognoze o posustajanju globalne ekonomije i širenje virusa Covid-19 u Kini, koji bi mogli umanjiti potražnju.

Pad se beleži na jutarnjem trgovanju. Na londonskom tržištu cena barela trenutno iznosi 78,35 dolara, dok se na američkom tržištu naftom trguje po ceni od 73,38 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Trgovce brinu podaci koji pokazuju slabu potražnju u Kini, kao i upozorenje šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgijeve (Georgieva) da bi nova godina mogla biti teža od prošle, zbog istovremenog usporavanja ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Evropi.

Kineska vlada je povećala izvozne kvote za derivate na početku ciklusa u ovoj godini, što je protumačeno kao nagoveštaj da očekuje slabu domaću potražnju u uslovima naglog širenja virusa Covida-19.

Nakon što su Federalne rezerve u decembru ponovo podigle kamatne stope, na tržištu strahuju i za potražnju u SAD, prenosi agencija Mina.

Američka centralna banka je prošle godine kamate podigla 3,5 procentnih poena. Kako navodi Stiven Brenok iz kompanije PVM Oil, najveća briga u doglednoj budućnosti biće stanje u svetskoj ekonomiji.

Ekonomisti koji su učestvovali u anketi Reuters-a očekuju da će se smanjenje potražnje odraziti i na podatke o američkim zalihama. Oni prognoziraju da će izveštaji pokazati da su prošle nedelje zalihe porasle za 2,2 miliona barela. Zalihe derivata, kako procenjuju, verovatno su se smanjile.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupeo za 78 centi, na 82,07 dolara.

  • MAJALG

    8.1.2023 #1 Author

    Nadam se da ce trziste nafte naici na stabilizaciju i da se konacno stvari vrate u normalu, ali morace da prodje vremena da bi potvrdili ovu konstataciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...