Sumorne ekonomske prognoze brinu trgovce

Cena Brent nafte 80,5 dolara po barelu

SvetVesti

4.1.2023 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena Brent nafte 80,5 dolara po barelu Cena Brent nafte 80,5 dolara po barelu
Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, jer su trgovce zabrinule sumorne prognoze za svetsku ekonomiju u ovoj godini... Cena Brent nafte 80,5 dolara po barelu

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, jer su trgovce zabrinule sumorne prognoze za svetsku ekonomiju u ovoj godini i nagoveštaji da bi kineska potražnja mogla biti slabija.

Na londonskom tržištu cena barela je naglo pala, pa se sada brent naftom trguje po ceni od 80,55 dolara. Na američkom tržištu je cena WTI nafte 75,53, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Tržišta su u ponedeljak bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika.

Pred kraj prošle godine, trgovci su s pažnjom pratili najave ublažavanja strogih mera suzbijanja korona virusa u Kini, koje su kočile potražnju. Peking je konačno popustio pod pritiskom građana i ublažio ograničenja koja su bila na snazi još od 2020. godine, ali zaraza se nakon toga proširila, prenosi agencija Mina.

U takvim uslovima pažnju trgovaca privukla je odluka kineske vlade o povećanju izvoznih kvota za derivate na početku ciklusa u ovoj godini, što je pripisano proceni o slaboj domaćoj potražnji u uslovima širenja virusa Covid-19.

Trgovce je zabrinuo i podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u decembru zbog poremećaja u radu fabrika.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva (Georgieva) upozorila je da će ova godina biti teža za svetsku privredu od prošle zbog istovremenog usporavanja aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Evropi.

„Izgledi za svetsku ekonomiju igraće u ovoj godini mnogo važniju ulogu u kretanjima cena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika“, napisali su u izveštaju analitičari nemačkog Commerzbank-a.

Naznake oporavka aktivnosti u ključnim ekonomskim područjima najverovatnije će od drugog tromesečja nadalje ponovo će podići cene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, procenjuju u nemačkoj banci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte je odvojeno objavila da je barel korpe nafte njegovih članica prošlog petka pojeftinio 90 centi, na 81,29 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...