Cene stabilizovane zbog zatvaranja naftovoda u SAD

Barel Brent nafte blizu 79 dolara

Svet

6.1.2023 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Barel Brent nafte blizu 79 dolara Barel Brent nafte blizu 79 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 78 dolara, podstaknute zatvaranjem dela ključnog naftovoda u Sjedinjenim Američkim Državama. Na londonskom tržištu cena barela... Barel Brent nafte blizu 79 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 78 dolara, podstaknute zatvaranjem dela ključnog naftovoda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na londonskom tržištu cena barela trenutno je 78,81 dolara, dok je na američkom 73,79 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Nestabilnost na tržištima izazvala su strahovanja da će širenje korona virusa u Kini zakočiti potražnju, a zabrinula su ih i upozorenja šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgijeve (Georgieva) da će ova godina biti teža od prošle zbog usporavanja ekonomija u SAD, Kini i Evropi, prenosi agencija Mina.

Nagoveštaj slabljenja kineske potražnje trgovci su iščitali iz odluke Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata, strahujući od posledica naglog širenja korone nakon ublažavanja striktnih mera suzbijanja zaraze.

Zabrinutost je još više porasla nakon što je istraživanje kompanije S&P Global pokazalo da je aktivnost u američkoj industriji ponovo smanjena u decembru.

Silazni trend cena zaustavila je informacija koju je objavio Colonial Pipeline, operater glavnog naftovoda u SAD, o zatvaranju jedne cevi zbog neplaniranih radova na održavanju. Naftovod bi ponovo trebalo da radi punim kapacitetom od 7. januara.

Cene su se stabilizovale zbog zatvaranja naftovoda, smatra analitičar kompanije PVM Tamaš Varga (Tamas Varga), dodajući da ipak „dominira silazni trend“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u sredu pojeftinio na 76,9 dolara.

  • MAJALG

    8.1.2023 #1 Author

    Sjajno je sto konacno imamo pad cene nafte koji je konstantniji, i sto konacno je trziste stabilnije. Ali vreme ce pokazati da li ce se ovaj trend nastaviti u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...