Ruska nafta poskupela u prošloj godini

Ural i dalje ispod ograničene cene

SvetVesti

6.1.2023 09:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ural i dalje ispod ograničene cene Ural i dalje ispod ograničene cene
Prosečna cena ruske nafte Ural u 2022. godini porasla je na 76,09 dolara po barelu u poređenju sa prosečnom cenom u 2021. godini kada... Ural i dalje ispod ograničene cene

Prosečna cena ruske nafte Ural u 2022. godini porasla je na 76,09 dolara po barelu u poređenju sa prosečnom cenom u 2021. godini kada je bila 69 dolara po barelu, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija. Prosečna cena za decembar bila je 50,47 dolara, što je za trećinu niže nego u decembru 2021. kada je koštala 72,71 dolar.

Zemlje EU, G7 i Australija uvele su gornju cenu ruske nafte od 60 dolara, čija primena je stupila na snagu 5. decembra prošle godine, prenosi Komersant. Nafta Ural koštala je 8. decembra 43,73 dolara po barelu, što znači da se njome trguje znatno ispod gornje granice.

Zemlje EU posebno su uvele embargo kojim se zabranjuje kupovina ruske nafte preko mora. Ograničenje cena omogućava zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali zabranjuje kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne prodaje po ceni koja niža od gornje granice.

Krajem decembra ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kao odgovor na određivanje gornje granice cene nafte. Prema ovom dokumentu zabranjena je prodaja nafte ako je ugovorom direktno ili indirektno preciziran mehanizam za fiksiranje graničnih troškova. Isto važi i za naftne derivate, a uredba stupa na snagu 1. februara.

Dekret uključuje klauzulu koja dozvoljava Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima. Rusija je drugi najveći svetski izvoznik sirove nafte posle Saudijske Arabije, a veliki poremećaj njene prodaje imao bi dalekosežne posledice po globalno snabdevanje naftom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...