Odgovor Rusije na ograničenje cene "crnog zlata"

Putin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte

InfrastrukturaSvet

28.12.2022 09:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte Putin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se od 1. februara 2023. godine zabranjuje snabdevanje sirovom naftom i naftnim derivatima zemalja koje se... Putin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se od 1. februara 2023. godine zabranjuje snabdevanje sirovom naftom i naftnim derivatima zemalja koje se pridržavaju ograničenja cena ruske nafte. Dekret predviđa da zabrana traje pet meseci.

„Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da je u ugovorima za te isporuke direktno ili indirektno predviđeno korišćenje mehanizma fiksiranja maksimalne cene“, navedeno je u predsedničkom dekretu, prenosi Reuters.

Dokument je objavljen na vladinom portalu i sajtu Kremlja uz napomenu da ustanovljena zabrana važi za sve faze snabdevanja do krajnjeg kupca.

Dekret predstavlja direktan odgovor na „akcije koje su neprijateljske i protivrečne međunarodnom pravu od strane SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje im se pridružuju“.

Dekret uključuje klauzulu koja dozvoljava Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima. Zemlje G7, Evropska unija i Australija dogovorile su se ovog meseca da ograniče cenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu od 5. decembra, zbog „specijalne vojne operacije“ Rusije u Ukrajini.

Granica je blizu trenutne cene ruske nafte, ali znatno ispod očekivane cene po kojoj bi Rusija mogla da prodaje naftu, a ograničenje je smišljeno kako bi se umanjili prihodi Moskve i njena sposobnost da finansira rat u Ukrajini.

Zemlje EU posebno su uvele embargo kojim se zabranjuje kupovina ruske nafte preko mora. Ograničenje cena omogućava zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali zabranjuje kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne prodaje po ceni koja niža od gornje granice.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik sirove nafte posle Saudijske Arabije, a veliki poremećaj njene prodaje imao bi dalekosežne posledice po globalno snabdevanje naftom.

Ruskom naftom Ural trgovalo se u utorak po ceni oko 56 dolara za barel, što je ispod ograničenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...