Ulagači očekuju rast potražnje u Kini

Barel brent nafte oko 81,5 dolara

SvetVesti

23.1.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Barel brent nafte oko 81,5 dolara Barel brent nafte oko 81,5 dolara
Cene nafte na svetskim tržištima zabeležile su rast drugu nedelju zaredom, jer trgovci očekuju da će se povećati potražnja za ovim energentom u Kini... Barel brent nafte oko 81,5 dolara

Cene nafte na svetskim tržištima zabeležile su rast drugu nedelju zaredom, jer trgovci očekuju da će se povećati potražnja za ovim energentom u Kini povećati.

Bojazan u vezi sa recesijom u zapadnim ekonomijama bila je prošle nedelje u drugom planu. Cena barela na londonskom tržištu iznosila je 87,63 dolara, dok je u Njujorku barel poskupeo na 81,30 dolara, prenosi agencija Mina.

“Crnim zlatom” na londonskom tržištu se trenutno trguje po ceni od 87,40 dolara, dok barel na američkim tržištima košta 81,47 dolara, pokazuju najnoviji podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Rast cena drugu nedelju zaredom najviše je uzrokovan očekivanjima da će se, nakon ukidanja strogih mera za suzbijanje korona virusa, ubrzati rast kineske ekonomije.

To će podstaći i potražnju za naftom, s obzirom na to da je Kina najveći svetski uvoznik ovog energenta.

Cene nafte podržava i nada da američka centralna banka neće podići kamatne stope na tako visoke nivoe kakve očekuju njeni čelnici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...