Rast indijskog uvoza iz Rusije za 400 odsto

Nju Delhi nudi Moskvi plaćanje u rupijima

NovacSvetVesti

17.1.2023 18:22 Autor: Vladimir Jokanović 7

Nju Delhi nudi Moskvi plaćanje u rupijima Nju Delhi nudi Moskvi plaćanje u rupijima
Indija se nada trgovini u rupijima sa Rusijom, rekao je zvaničnik ministarstva trgovine, nakon što su vladini podaci pokazali godišnji rast uvoza iz Rusije... Nju Delhi nudi Moskvi plaćanje u rupijima

Indija se nada trgovini u rupijima sa Rusijom, rekao je zvaničnik ministarstva trgovine, nakon što su vladini podaci pokazali godišnji rast uvoza iz Rusije od oko 400 odsto od aprila do decembra prošle godine. Indija već nekoliko meseci traži mehanizam za trgovinsko poravnanje sa Rusijom u rupijima.

Dve strane su razgovarale o olakšavanju trgovine u lokalnim valutama, odnosno u rubljama i rupijima, ali pravila još nisu utvrđena, rekao je novinarima u Nju Delhiju sekretar Ministarstva trgovine Satia Srinivas, prenosi Reuters. On je naveo da se Indija nada povećanju trgovine sa Rusijom u rupijima.

Prema rečima Srinivasa, Indija nastoji i da poveća izvoz elektronskih artikala u Rusiju, a Moskva i Nju Delhi se angažuju „na svim nivoima“ u rešavanju pitanja u vezi sa trgovinskim barijerama i mehanizam plaćanja.

Nju Delhi je postao najveći kupac ruske nafte po sniženoj ceni, a indijski uvoz robe iz Rusije porastao je na 32,88 milijardi dolara od aprila do decembra prošle godine, u poređenju sa 6,58 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine, prema podacima Ministarstva trgovine.

Pored Rusije, prema navodima indijskog sekretara, za trgovinu u rupijima sa Indijom, zainteresovani su Šri Lanka, Mauricijus i Bangladeš.

  • GOCA BG

    17.1.2023 #1 Author

    Verujem da ce im odobriti placanje u njihovoj valuti…

    Odgovori

  • TATJANA

    18.1.2023 #2 Author

    Ako postignu dogovor, imali bi lepo tržište, pored Indije još je zemalja zainteresovano

    Odgovori

  • roka

    18.1.2023 #3 Author

    smehotres … šta će rusiji rupiji, da kupi kikiriki … ko još normalan u svetu pored dolara, eura ili franka, prima ovo … svašta !!!

    Odgovori

  • Iva

    18.1.2023 #4 Author

    Lepo je da braća Rusi profitiraju u ovo za njih zlo doba ,pa i za sve nas

    Odgovori

  • LEKI

    21.1.2023 #5 Author

    Deluje mi prilično neozbiljno da se u toj valuti trguje

    Odgovori

  • MAJALG

    22.1.2023 #6 Author

    Kada nesto zelis onda pronadjes nacin, tako isto verujem da ce ove dve drzave naci nacina sa izvrse placanja tako da odgovara oboma stranama.

    Odgovori

  • Coka13

    23.1.2023 #7 Author

    Ljudi pokušavaju na sve načine da postignu dogovor, ništa čudno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...