Ograničenje cene nafte skupo košta Rusiju

Moskva gubi 160 miliona evra dnevno

Svet

11.1.2023 11:58 Autor: Vladimir Jokanović 2

Moskva gubi 160 miliona evra dnevno Moskva gubi 160 miliona evra dnevno
Gornja granica cene ruske sirove nafte koju su nametnule zapadne zemlje košta Moskvu oko 160 miliona evra dnevno, prema Helsinškom centru za istraživanje energije... Moskva gubi 160 miliona evra dnevno

Gornja granica cene ruske sirove nafte koju su nametnule zapadne zemlje košta Moskvu oko 160 miliona evra dnevno, prema Helsinškom centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA). Dnevni gubitak za Rusiju će porasti na 260,5 miliona evra od 5. februara, od kada će se ograničenje odnositi i na naftne derivate.

Prema CREA, dalje snižavanje gornje granice cene sa 60 na 25 do 35 dolara po barelu smanjilo bi prihode Rusije za još oko 200 miliona evra dnevno, prenosi Komersant. CREA navodi da je Rusija isporučila sirovu naftu u vrednosti od 3,1 milijardu evra brodovima iz zemalja obuhvaćenih gornjom cenom.

Analiza CREA pokazuje da su naftni embargo EU i gornja granica cene imali značajan uticaj na prihode Rusije, kao što se očekivalo. Od 5. decembra na snazi je embargo EU na prekomorske isporuke nafte iz Rusije, a od istog dana važi i gornja granica cene od 60 dolara po barelu koju su odredile zemlje G7.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zabranio je snabdevanje naftom i naftnim derivatima zemalja koje primenjuju ograničenje cene. Rusija je 9. januara prodavala naftu po ceni od 42,19 dolara za barel. Ograničenje cene učinilo je Rusiju više zavisnom od njenih novih glavnih kupaca, Kine i Indije. Međutim, prema pisanju indijskih medija, Nju Delhi bi mogao da podrži gornju granicu cene nafte ako cena barela bude viša od 60 dolara.

Zapadne zemlje uvešće 5. februara ograničenje cene na ruski dizel, kerozin i mazut, kako bi se dodatno smanjili prihodi Moskve od izvoza energenata, prenosi Reuters. Ograničenje cena ruskih naftnih derivata komplikovanije je od ograničenja cene nafte, jer derivata ima mnogo, a njihova cena zavisi od toga gde se kupuju, a ne od toga gde se proizvode.

Zemlje G7 razmatraju dva ograničenja cena, jedno za proizvode kojima se trguje po višoj ceni u odnosu na naftu, kao što su dizel i kerozin i drugi za mazut, koji se obično prodaje jeftinije.

  • Maria

    11.1.2023 #1 Author

    Pa rat je skup hobi..

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #2 Author

    Na sve nacine pokusavaju da slome Rusiju,sta li je sledece…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...